Kadro bekleyen taşerona yeni haber! Vedat Işıkhan sosyal medyadan paylaştı: Taşeron ve belediye şirket işçilerimizin bilgilerine

Kadro bekleyen taşerona yeni haber! Vedat Işıkhan sosyal medyadan paylaştı: Taşeron ve belediye şirket işçilerimizin bilgilerine

Yüzbinlerce işçi taşerona kadro konusunda alınacak kararı merakla bekliyor. Konuya dair çeşitli soru önergeleri Meclis'e sunulurken beklenen cevap Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi...

Yüzbinlerce işçiyi kapsayan taşerona kadro konusu gündemdeki yerini koruyor. Seçimden önce verilen vaatlerin başında gelen ve uzun zamandır çözülmesi beklenen taşerona kadro konusu, vatandaşı maddi ve manevi olumsuz etkiliyor.

Çalışma saatlerinden memnun olmayan ve geçim derdinde olan taşeron işçileri kadro alarak rahatlamayı istiyor. Yetkililere seslerini duyurmak için sürekli sosyal medya üzerinden etkinlik düzenleyen taşeronlar, Twitter'da bir araya gelerek mağduriyetlerini anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'a seslenen taşeronlar, seçim öncesi verilen kadro sözlerinin tutulmasını talep etti. Söz değil icraat beklediklerini belirten işçiler bir an önce kadro verilmesini istedi.

SORULAR CEVAPSIZ KALDI

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Meclis'e 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerle ilgili yapılan düzenlemeye dair soru önergesi sunarak önergede şu ifadelere yer verdi:

"24 Aralık 2017 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilere dair bir düzenleme yapılmış ve kamuoyuna taşeron işçiliğin son bulacağı ilan edilmiştir. Ancak yapılan düzenleme, taşeron işçiliği sonlandırmamanın yanı sıra var olan taşeron işçi modelini yalnızca dönüştürmüş ve birçok mağduriyete sebep olmuştur. Örneğin, bahsi geçen düzenlemeye göre bir taşeron işçinin kadro kapsamına girebilmesi için şirket ihalesindeki toplam yaklaşık maliyetin en az yüzde 70'inin işçilik maliyeti olması gerekmektedir. Diğer tüm şartları sağlamasına karşın, bu koşuldan ötürü kadroya giremeyen birçok işçi bulunmaktadır.

Yine mevcut düzenlemenin Geçici 23. Maddesi, 24. Maddesi ve 25. Maddesi gereğince işçiler çalıştıkları şirketlerden belediye şirketlerine geçirilmiştir. Her ne kadar kamuoyuna “işçilerin kadroya geçişi” diye yansıtılsa da belediyelerin kadrolu işçileri ile belediye şirket işçileri arasında önemli bir fark doğmuştur. Belediye şirketlerinde çalışan işçiler özlük ve sosyal haklar bakımından belediye bünyesindeki işçilerle aynı haklara sahip olamamıştır.

Kamuda bulunan ve 4-D kadrosuna dahil edilen işçiler 52 günlük ilave tediyeden faydalanırken, belediye şirketlerinde çalışan işçiler ilave tediye alamamaktadır. Belediye şirket işçilerinin çalışma saatleri uzun, aldıkları ücretler ise mevcut ekonomik şartlarda hayatlarını idame ettirecek düzeyde değildir. Yine belediyelerde üniversiteyi bitirmiş, lisans ya da ön lisans mezunu olmuş ve belediyede istihdam edilen memurlarla aynı işleri yapan emekçiler bulunmaktadır.

taserona-kadro.jpg

Memur işi yapanların memur olarak değerlendirilmesi hukuki bir sorumluluk olmakla birlikte, eşit işe eşit ücret prensibi bu yurttaşlarımızın için işler halde değildir. Taşeronluğun yalnızca dönüştürüldüğü ve kaldırılmadığı pratik örneklerle mevcut olmakla birlikte, emekçiler yoksulluğa ve açlık sınırına mahkûm edilmiştir.

Buna istinaden;

1- 696 sayılı KHK maddelerine dayanarak kadro kapsamına alınmayan taşeron işçi sayısı ne kadardır?

2- Gerek özel hükümler gerekse farklı nedenlerle taşeron olarak kalan İşçilerin kadroya geçmesi için bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışma hangi aşamadadır ve ne zaman meclise sunulacaktır?

3- 696 sayılı KHK uyarınca çalıştıkları şirketlerden belediye şirketlerine geçirilen işçilerin 6772 sayılı Tediye Kanunu gereğince 52 günlük ilave tediyeden faydalanması için bir düzenleme yapılacak mıdır?

4- Haftada 45 saat üzeri çalışan ve yemek parası, gece mesaisi, vardiya zammı gibi haklardan faydalanamayan belediye şirket işçileri Kamu Çerçeve Protokolü kapsamına alınacak mıdır?

5- Belediyelerde ön lisans ve lisans mezunu olup memur işi yapmasına rağmen aynı meslek kodunda olmayan çalışanların, memur kadrosuna geçirilmesi konusunda bir çalışma mevcut mudur?"

Kara'nın sunduğu önergeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan da cevap geldi. Kara, Bakan Işıkhan'ın verdiği cevabı sosyal medya hesabı üzerinden şöyle paylaştı:

"8 Ağustos 2023 tarihinde taşeron işçilerimiz ve belediye şirket işçilerimiz için verdiğimiz soru önergesine bugün cevap verildi. Maalesef soru önergemiz yine “çalışmalara devam edilmektedir” denilerek geçiştirilmektedir. Aşağıdaki konularda sorduğumuz sorulara cevap verilmemiştir:

Kadroya geçirilmeyen taşeron işçilerimizin sayısının ne kadar olduğu

Taşeron işçilerimiz için çalışmaların hangi aşamada olduğu ve meclise ne zaman sunulacağı

Belediye şirket işçilerimiz için ilave tediye düzenlemesinin olup olmadığı

Belediye şirket işçilerinin Kamu Çerçeve Protokolü kapsamına alınıp alınmayacağı

Üniversite mezunu olup memur işi yapmasına rağmen aynı meslek koduna sahip olmayan emekçilerimizin memur kadrosuna geçirilmesi konusunda bir çalışma olup olmadığı

Tüm taşeron ve belediye şirket işçilerimizin bilgilerine sunarız."

taserona-kadro-2.jpg

BİR ÖNERGE DE MERSİN MİLLETVEKİLİ'NDEN GELDİ

Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz ise 04.10.2023 kamu kurum ve kuruluşlarınca çalışan taşeron işçilerin kadro isteklerine dair yazılı soru önergesinde bulundu.

Kocamaz önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak görev yapan işçiler kadro beklemektedir. Kamuda taşeron olarak çalışanların sürekli işçi kadrosuna alınması konusunda hükümet tarafından seçim öncesi söz verilmişti. Bu bilgiler ışığında;

1. Kamuda görev yapan taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Bu konuda ne zaman bir çalışma yapmayı planlıyorsunuz?

2. Kamu kurum ve kuruluşlarında toplam kaç taşeron işçi görev yapmaktadır? Yapılacak olan çalışma kapsamında toplam kaç taşeron işçiye kadro vermeyi düşünüyorsunuz?"

Burhanettin Kocamaz'ın bu önergesine ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan olumlu veya olumsuz hiçbir cevap gelmedi. Taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri Torba Yasa ile kadro haklarına kavuşmayı bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN