Kiracıları ilgilendiriyor! Rekor ceza yolda

Kiracıları ilgilendiriyor! Rekor ceza yolda

Bunu yapan yandı! Kira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 1 Ocak 2024'ten itibaren 100 bin lira ceza kesilecek.

Otelde konaklamayı tercih etmeyenler son yıllarda günlük ev kiralama yöntemini tercih ediyor. Tatil masraflarını düşürmek isteyenlerin tercihi ile günlük kiralanan ev sayısı artıyor. Ev sahiplerinin yüksek kazanç beklentisi ile konutunu günlük kiraya vermesi, emlak sektörünü de etkiledi.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, iş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kentte odaya kayıtlı 6 bin esnaf olduğunu belirterek "3 bin civarında yabancı olmak üzere yaklaşık 15 bin 'ayakçı' diye tabir edilen satış ve kiralamalarda aracılık yapan var" dedi. "Dolandırıcılıkla ilgili her gün 20-30 şikayet alıyoruz." diyen Çağlar

"Yasal düzenlemenin olmaması nedeniyle kayıt dışı ekonomi oluştu. Herkes vergisini ödemeli. Bunlar vergi ödemeden çalışıyor. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasa, kayıt dışı ekonomiyi önleyecektir. Denetleme yapılması lazım. Kayıt dışı ekonominin engellenmesi ve güvenlik açısından yasayı çok önemli buluyorum" dedi.

KİRALIK EV FİYATLARI 4 KATINA ÇIKTI

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı, deprem gibi nedenlerle kiralık ev fiyatlarının arttığını Türkiye'de, 110 bin civarında evin günlük kiralık olarak kullanıldığını söyledi. Gündüz, "Son 2 yılda günlük kiralık ev arzının yüzde 97 arttığı Türkiye'de, büyükşehir ve turizm faaliyetleriyle öne çıkan kentlerde, bu modelin kısa süreli seyahat veya tatil için alternatif olduğuna değinerek, bu süreçte kiralık ev fiyatlarının 4 kat arttığına dikkat çekti.

Günübirlik ev kiralama yöntemi nedeniyle sorunlar yaşandığını anlatan Gündüz, bu yöntemle konaklama biçiminin turizm sektöründe de yeni bir iş modeli oluşturduğunu ifade etti. Gündüz, ev sahiplerinin yüksek kazanç için konutlarını günübirlik kiralamasının turizmi de kötü etkileyerek kayıt dışı ekonominin artmasına sebep olduğunu ifade etti. Gündüz, konut satın alan yabancıların da evleri kendi ülke vatandaşlarına kiralamasının, bazı bölgelerde kiralık ev fiyatlarını artırdığını da ekledi.

1 MİLTON TL CEZA

İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası uygulanacağını ifade eden Gündüz "Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon TL idari para cezası verilecek." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN