Kırtasiye malzemesi alacaklar dikkat! Fiyatlar 3 kat arttı! Bir öğrencinin kırtasiye masrafı ne kadar oldu?

Kırtasiye malzemesi alacaklar dikkat! Fiyatlar 3 kat arttı! Bir öğrencinin kırtasiye masrafı ne kadar oldu?

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Milyonlarca öğrencinin 12 Eylül'de 2022-2023 eğitim ve öğretim yılına başlayacak. Veliler ise şimdiden kırtasiye alışverişlerine başladı. Ancak fiyatlar adeta cep yakıyor. Dövizdeki artış ile kırtasiye ürünlerinin fiyatları uçmuş durumda. Geçen seneye göre fiyatlar 3 kat arttı. Bakın bakalım bir ilk okul öğrencisinin kırtasiye masrafı ne kadar? Duyunca küçük dilinizi yutacaksınız...

İlk ders ziline kısa bir süre kala hem öğrencilerde hem de velilerde telaş başladı. Okul için kırtasiye malzemeleri alışverişlerine çıkan veliler karşılaştıkları fiyatlarla şok oldu. Geçen seneye göre fiyatlar 3 kar artmış durumda. Birinci sınıf bir öğrencinin masrafı 1000 lirayı geçmiş durumda. İşte güncel kırtasiye malzemeleri fiyatları, duyunca şok olacaksınız!

FİYATLAR KARŞISINDA KARA KARA DÜŞÜNÜYORLAR

Birinci sınıfa başlayacak öğrenciler için çanta, kalem, defter, boya ve birçok kalem ürünleri için alışveriş başladı. Ebeveynler ise karşılaştıkları fiyat skalası karşısında kara kara düşünüyor.

a5-82.jpg

FİYATLAR 3 KAR ARTTI!

Geçen yılki fiyatlarla bu yılki fiyatları kıyaslayan Samsun Yabancılar Çarşısı Kırtasiyeciler Oda Başkanı Olcay İnanç, farkın 3 kat arttığını belirterek şu açıklamalarda bulundu;

"Geçen sene ile bu sene arasında en az 3 katı fiyat farkı var. A kalite değil normal standart kalem düzine olarak 15 lirayken bugün 50 lira oldu. 3 liralık silgi 10 lira oldu. Açacak da aynı şekilde silgi gibi 3 lirayken 10 lira oldu. 12 liralık defter 25 lira oldu. Su matarası 10 lirayken 30 lira civarına geldi. Beslenme çantaları 20 liradan 60 liraya yükseldi.”

“30 LİRALIK ÜRÜN 100 TL OLDU”

“Cüzi rakamda olan 60 liralık okul çantamız 150 lira oldu. 7 liralık kuru boya seti 25 lira oldu. Pastel boyalar 10 liradan 30 liraya yakın bir rakam oldu. Sayı çubuğu ve balonu 5 liradan 15 liraya yükseldi. Okullar, 1. sınıf öğrencilerinden fotokopi kağıdı istiyorlar. 30 liralık fotokopi kağıdının topu 100 lira oldu. Sözlük grupları 15 liradan 45 lira gibi bir rakama yükseldi."

a6-71.jpg

ARTIK BİN LİRANIN AŞAĞINDA ALIŞVERİŞ YAPILMIYOR

Bir ilk okul öğrencisinin genel kırtasiye masraflarıyla ilgili açıklamalarda bulunan İnan, "Geçen sene 1. sınıf öğrencisinin okul alışverişi 200-250 lira gibi bir rakam tutarken bu sene bu rakam 600 lira civarında bir rakam tutuyor. Eğer tüm eşyalarını A kalite alırlarsa bu rakam bin 200 lira civarında bir rakam tutuyor." ifadelerini kullandı.

KIRTASİYE YARDIMI NEDİR?

Kırtasiye yardımı ülkemizde yoksul kategorisinde yer alan aileler için verilen maddi bir yardımdır. Aileler bu yardımı çocuklarının eğitim ve öğretim masraflarını karşılamak amacıyla kullanmaktadırlar. Maddi durumu elverişli olmayan aileler belli bir süreden sonra çocuklarını okuldan almaktadırlar. Çocukları okula kazandırmak, ailelerin kırtasiye masraflarını karşılamak ve sosyal yardımlaşmayı artırmak amacıyla böyle bir yardım yapılmaktadır. Herhangi bir mesleği ya da işi olmayan, sigortası bulunmayan ya da gelir miktarına bağlı olarak geçinmekte zorluk çeken aileler başvurabilmektedir. Ülkemizde dar gelirli olarak kabul edilen aileler de başvurabilmektedir. Bu ailelerin gelirleri asgari ücretin altında ise veya hane halkına düşen ortalama gelir asgari ücretin altındaysa kırtasiye yardımına başvurabilirler. Yardım, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ailelerin banka hesaplarına, belirlenen miktarda paranın yatırılmasıyla yapılmaktadır.

a7-60.jpg

KIRTASİYE YARDIMINA NASIL BAŞVURULUR?

Kırtasiye yardımına başvurmak için yapılacaklar öncelikle ailelerin yaşadıkları şehirlerde bulunan kaymakamlıklara veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gitmeleridir. Bazı şehirlerde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları belediyelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla il veya ilçe belediyelerine de gidilebilir. Özellikle son yıllarda hemen hemen bütün il ve ilçelerdeki belediyeler bu yardımı yapmaktadır. Her sene eğitim ve öğretim yılının başlarında maddi durumu kritik olan ailelere verilmektedir. Başvuru için belediyelere giden ailelerin yetkililer tarafından verilecek başvuru formunu doldurmaları yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra artık e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilir. E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra belediye kırtasiye yardımı kategorisine girilerek başvuru formu doldurulabilir. E-devlet, başvuru yapmak ve başvuru sonucunu takip etmek için en kolay yoldur. E-devlet hesabı bulunmayan vatandaşlar PTT şubelerinden şifre talep ederek e-devlet hesabı oluşturabilirler.

2022 KIRTASİYE YARDIMI NE KADAR YAPILACAK?

2022 yılının kırtasiye yardım ücreti geçen yıl yapılan ödemeden yüksek miktarda olmaktadır. 2019-2020 eğitim öğretim yılının başında kırtasiye yardımı 1.210 TL olacak şekilde verilmişti. 2021-2022 eğitim öğretim yılı için ise 1.250 TL olarak ödeme yapılacaktır. Yardımın miktarı ilgili bakanlıklar tarafından yapılan araştırmalar sonucu belirlenmektedir. Yine bakanlıklar tarafından hazırlanan toplu sözleşme ile yardım miktarı belirlenmektedir. Ödeme genellikle eğitim ve öğretim yılının başladığı Eylül ayı içerisinde yapılmaktadır. Tam olarak ödemenin yapıldığı tarih belli değildir. Ancak Eylül ayı içerisinde ödemeyi yapacak tüm kurumlar ödemeleri tamamlamaktadır. Ödemeler hakkında bilgi almak için veya hangi vakıfın ya da belediyenin ödemeyi yapacağını öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitelerinden bilgi alınabilir. Ayrıca başvuru formu bırakılan kaymakamlığın yetkilileri de ödeme miktarı ve tarihiyle ilgili bilgi verebilmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN