KKM'de erime devam ediyor

KKM'de erime devam ediyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 6 Mart haftasında 846,6 milyar TL'den 825,4 milyar TL'ye geriledi. Aynı dönemde krediler ve mevduatlar artarken, tüketici kredileri yükseldi, bireysel kredi kartı borçları ise azaldı.

Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) ve katılma hesaplarındaki düşüş eğilimi devam ederken, bankacılık sektöründe genel olarak krediler ve mevduatlar artış gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, 6 Mart ile biten haftada KKM ve katılma hesaplarının toplam büyüklüğü 846,6 milyar TL’den 825,4 milyar TL’ye geriledi. Böylece, KKM hesaplarında son haftalarda süregelen düşüş eğilimi belirginleşti.

KKM’DE DÜŞÜŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

KKM’nin toplam büyüklüğündeki azalış, yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Kur korumalı hesaplara olan ilginin azalmasıyla birlikte, bankacılık sektöründe TL bazlı geleneksel mevduat hesaplarına ve yatırım araçlarına yönelik yönelimlerin arttığı gözlemleniyor.

Ekonomi uzmanları, yüksek faiz oranları ve enflasyon beklentileri doğrultusunda yatırımcıların TL mevduatlara kaymaya başladığını ve KKM’nin cazibesinin giderek azaldığını belirtiyor. Özellikle TCMB’nin sıkı para politikaları ve TL mevduat faiz oranlarının yükselmesi, KKM’den çıkışları hızlandıran temel unsurlar arasında yer alıyor.

KREDİ VE MEVDUATLARDA ARTIŞ YAŞANDI

BDDK verilerine göre, aynı dönemde bankacılık sektöründeki kredi ve mevduat hacminde artış gözlemlendi. Toplam krediler, 16 trilyon 857,6 milyar TL’den 17 trilyon 60,7 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık sektöründe sağlanan kredi desteğindeki bu artış, özellikle reel sektörün finansmana erişiminde iyileşme sağladığını gösteriyor.

Mevduatlar tarafında da yükseliş yaşandı. Toplam mevduat hacmi, 19 trilyon 803,7 milyar TL’den 19 trilyon 997,3 milyar TL’ye çıkarak yaklaşık 193,6 milyar TL’lik bir artış kaydetti. Mevduat artışının, TL mevduat faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte yatırımcıların dövizden TL’ye dönüş eğilimi göstermesiyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN