Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı Nisan 2026 Konut Fiyat Endeksi verileri, konut piyasasında nominal artışın sürdüğünü ancak reel kaybın devam ettiğini ortaya koydu. Türkiye genelinde Konut Fiyat Endeksi (KFE), nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,8 artarak 223,4 seviyesine yükseldi. Yıllık bazda nominal artış yüzde 26,6 olurken, enflasyondan arındırılmış reel değişim yüzde 4,3 düşüş olarak kaydedildi.
TCMB verilerine göre Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan endeks, son aylarda artış eğilimini korusa da reel tarafta gerilemeye devam etti.
ANKARA FİYAT ARTIŞINDA ÖNE ÇIKTI
Üç büyük il arasında en yüksek yıllık artış Ankara’da görüldü. Başkentte konut fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,9 arttı. Aynı dönemde İstanbul’da yıllık artış yüzde 26,2, İzmir’de ise yüzde 26,7 oldu.
Aylık değişimlerde de Ankara öne çıktı. Nisan ayında Ankara’da konut fiyatları yüzde 2,6 artarken, İstanbul’da yüzde 1,6, İzmir’de ise yüzde 2,1 yükseldi.
Konut fiyat endeksi seviyeleri incelendiğinde Ankara 249,4 ile üç büyük il arasında en yüksek seviyeye ulaştı. İstanbul’da endeks 208,5, İzmir’de ise 218,5 olarak gerçekleşti.
DOĞU İLLERİNDEKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ
Bölgesel bazda incelendiğinde en yüksek yıllık konut fiyat artışı yüzde 33,6 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır’ı kapsayan TRA bölgesinde görüldü. Bu bölgeyi yüzde 32,6 ile Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş’un yer aldığı TRB bölgesi izledi.
En düşük yıllık artış ise yüzde 16,7 ile Aydın, Denizli ve Muğla’yı kapsayan TR32 bölgesinde kaydedildi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesinde artış yüzde 21,8, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye bölgesinde ise yüzde 23,6 seviyesinde gerçekleşti.
YENİ KİRACI KİRA ENDEKSİ YÜZDE 31,7 ARTTI
Raporda yeni kiracı kira endeksi verileri de yer aldı. Buna göre Yeni Kiracı Kira Endeksi (YKKE), nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,7 arttı. Yıllık bazda artış yüzde 31,7 olurken, reel değişim yüzde 0,5 düşüş olarak hesaplandı.
Yeni kiracı kira endeksi seviyesi Türkiye genelinde 309,4’e yükseldi. İstanbul’da endeks 288,7, Ankara’da 340,3, İzmir’de ise 312,7 oldu.
KİRADA EN YÜKSEK ARTIŞ ANKARA’DA
Yeni kiracı kira artışlarında da Ankara ilk sırada yer aldı. Başkentte yeni kiracı kiraları yıllık bazda yüzde 36,7 arttı. İstanbul’da yıllık artış yüzde 36,2 olurken, İzmir’de yüzde 29,4 seviyesinde gerçekleşti.
Aylık bazda ise Ankara’da yüzde 2,8, İstanbul’da yüzde 1,4 ve İzmir’de yüzde 1,2 artış kaydedildi.
Bölgesel dağılımda yeni kiracı kira endeksinde en yüksek yıllık artış yüzde 36,7 ile Ankara bölgesinde görüldü. En düşük artış ise yüzde 21,5 ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye bölgesinde gerçekleşti.
