Kredi çekmek hayal olacak! Kritik uyarı, ihtiyacı olan hemen başvursun yoksa...

Kredi çekmek hayal olacak! Kritik uyarı, ihtiyacı olan hemen başvursun yoksa...

Kredi ve kredi kartlarında aylık faiz oranı 2,89'a yükseltilirken gecikme faizi ise yüzde 2,13 oldu. Kredi kartı kullananların faiz artışından nasıl etkileneceğini değerlendiren ekonomist Hayri Kozanoğlu, "Kredi çekenlerin yolu kapanacak" uyarısında bulundu. İşte detaylar...

Merkez Bankası, seçici kredi ve sıkılaştırma adımları kapsamında bir dizi karar aldı. Kredi kartı gecikme faizi yüzde 2,13 olurken, kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına (KMH) uygulanan aylık faiz oranı 2,89'a yükseltildi. İhtiyaç kredilerinde ise değişikliğe gidilmeyerek yüzde 3 sınırının korunmasına karar verildi.

Ekonomist Hayri Kozanoğlu, alınan kararların kredi ve kredi kartı kullananlara etkisini Cumhuriyet TV'ye değerlendirdi.

"ENFLASYON İLE FAİZ ARASINDAKİ MAKAS AÇILACAK"

Ekonomide mevcut koşullara getiren sorunlara dikkat çeken Hayri Kozanoğlu, şunları söyledi:

"28 Mayıs seçimlerine kadar dolar kurunu 20'nin altında tutarak gelinebildi. Herkes dövizin artacağını biliyordu. Geçtiğimiz hafta ÖTV, KDV artırımının ardından enflasyonun çok yükseleceği ve buna bağlı olarak döviz kurunun yukarı hareketleneceği beklentisiyle yine dövizde bir sıçrama oldu. O sırada da Merkez Bankası'nın 1.4 milyar dolar civarında bir döviz sattığı anlaşılıyor. O bakımdan yukarı doğru bir eğilim var. Önümüzdeki günlerde enflasyon ve faizler arasındaki makas da açılacak."

"KREDİ ÇEKENLERİN YOLU KAPANACAK"

"Önümüzdeki günlerde sadece emeği ile geçinen yurttaşlar açısından iç açıcı günler yok" diyen Hayri Kozanoğlu, son dönemde kredi yüküyle darboğaza giren vatandaşlara ilişkin de, "Bu yol da kapanacak" uyarısı yaptı.

Hayri Kozanoğlu, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Erdoğan konuşmasında da belirtti. Emeklilerin maaş zamları enflasyonun çok gerisinde kaldı. Özel sektör çalışanlarının, beyaz yakalıların gelirlerinin enflasyona paralel artmadığını göreceğiz. İnsanların gelirlerinde reel anlamda düşüş var. Dolaylı vergiler ile insanların aynı mallara daha pahalıya ulaşmasını getirecek.

Kredi kartıyla ihtiyaç kredisi, tüketici kredisi çekerek alımlarını yapanlar için de maliyetler arttı. Bu yol da kapanacak veya bu yolu seçenler çok maliyetli bir şekilde kullanabilecekler. Krediyi çekip beyaz eşya, mobilya vs. alamazsanız ekonomide talep düşecek, ekonomik büyüme yavaşlayacak.

Sadece işsiz kalanlar değil, genel olarak işsizlik arttığı zaman emeğiyle geçinenlerin pazarlık gücü düşer. Özellikle özel sektörde çalışanların pazarlık güçleri düşecek. Bu kanallardan yurttaşlarımız olumsuz etkilenecek."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN