Kur Korumalı Mevduat'ta parası olanlar dikkat! Bankaların yarışı başladı: Parayı getiren katlayıp götürecek

Kur Korumalı Mevduat'ta parası olanlar dikkat! Bankaların yarışı başladı: Parayı getiren katlayıp götürecek

Bankalar arasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için bir rekabet başlamış durumda. Müşterilere 1.5 milyon TL değerinde KKM hesabı oluşturmaları karşılığında 75 bin TL nakit prim veriliyor. Bunun yanı sıra, KKM hesaplarında yüzde 5 prim de sunulmaktadır. Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye'de kredi faizleri oldukça yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Kredi faizleri yüzde 60'a, mevduat faizleri ise yüzde 40'a kadar çıkmış durumda. Bununla birlikte, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 18 haftadır üst üste yükseliş yaşanıyor. Faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından KKM hesaplarında büyük bir artış görüldü ve mevduatlar 2 trilyon 346 milyar liraya ulaştı. Bankalar, müşterilerini KKM'ye yönlendirmek için cazip teklifler sunmaktadır.

MART AYI İTİBARIYLA MEVDUAT FAİZLERİ YÜZDE 40'A ULAŞTI

3

KKM hesaplarında, altın ve döviz dönüşümlü hesaplarda yüzde 5'lere varan primler verilmektedir. Örneğin, 1,5 milyon TL değerinde altın hesabının KKM'ye dönüştürülmesi durumunda banka müşterinin hesabına 75 bin TL nakit prim yatırmaktadır. Ayrıca, mevduat faizleri de yüzde 40'a yakın seviyelere çıkmıştır.

Bu yüksek faiz oranları nedeniyle, yabancı mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 50-55 aralığından yüzde 65'e kadar yükselmiştir. Ancak, KKM'nin uygulanmaya başlamasıyla birlikte bu pay hızla azalmış ve 2023 Mart ayı itibariyle yüzde 42'ye gerilemiştir.

Mevduat faizleri ile politika faizi arasındaki makas ise açılmaya devam etmektedir. TL mevduat faizlerinde uygulanan azami faiz oranları mart ayı itibariyle yüzde 40'a ulaşmıştır. İhtiyaç kredisi faizleri ise son iki ayda hızla yükselerek yüzde 34'ü aşmıştır. Tüketici kredilerinde faiz oranı ise yüzde 30 civarındadır. Politika faizi ise yüzde 8,5 seviyesindedir.

Bu durumda, vatandaşlar ihtiyaç kredisi taleplerini sürdürmekte ancak konut ve taşıt kredilerinde bankalar regülasyonlar nedeniyle kredi faizlerini sık sık değiştirebilmektedir. Gün içinde şubeden alınan ihtiyaç kredisi faizleri kişinin gelirine ve kredi geçmişine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Türkiye'de kredi faizleri yüksek seviyelerde seyretmektedir ve mevduat faizleri ile politika faizi arasındaki makas giderek açılmaktadır. KKM hesaplarına yönlendirilen müşterilere cazip primler sunulmaktadır. Ancak, bu yüksek faiz oranları nedeniyle vatandaşlar dövize yönelmekte ve yabancı mevduatın payı azalmaktadır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN