Maaş zamları tüketicide güveni artırdı üreticide düşürdü

Maaş zamları tüketicide güveni artırdı üreticide düşürdü

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ocak ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1.7 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 1.0 azalırken, inşaat sektöründe yüzde 0.6 arttı. Yaşanan değişimi yorumlayan ekonomist Dr. Oğuz Demir “Tüketici güveni maaş zamlarının etkisiyle artmıştı. Üreticilerde ise durum tam tersi. Onlar hem artan maliyet hem de yavaşlayan işlerden şikayetçi” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri, Ocak 2023 verilerini yayımladı. Buna göre, güven endeksi hizmet, perakende ticaret sektörlerinde düşerken inşaat sektörlerinde yükseldi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi 2023 Ocak ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,7 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 1,0 azalırken, inşaat sektöründe yüzde 0,6 arttı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,7, perakende ticarette yüzde 4,5 ve inşaatta yüzde 1,2 artmıştı.

Güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

'ARTAN MALİYETLER GÜVEN KAYBINA NEDEN OLDU'

Öte yandan açıklanan verileri değerlendiren ekonomist Dr. Oğuz Demir, üreticinin durmuna dikkat çekti, artan maliyetlerin güven kaybını doğurduğunu vurguladı.

Demir Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Tüketici güveni maaş zamlarının etkisiyle artmıştı. Üreticilerde ise durum tam tersi. Onlar hem artan maliyet hem de yavaşlayan işlerden şikayetçi” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN