Memur maaşı temmuz zammı belli oldu mu? İşte beklenen en düşük memur maaşı

Memur maaşı temmuz zammı belli oldu mu? İşte beklenen en düşük memur maaşı

Milyonlarca memurun yılda iki kez aldığı zam için gözler toplu sözleşme görüşmelerine çevrildi. İlki ocak ayında yapılan zamların ikincisi ise temmuz ayında gerçekleşecek. Temmuzda memurlara enflasyon farkı dahil yüzde 7.5 oranında zam yapılacağı öngörülüyor. İşte, memur zammında son durum...

2021 yılının ilk 6 ayının enflasyon rakamları ile memur maaşları da zamlanacak. 5 Temmuz 2021 günü açıklanması planlanan enflasyon rakamlarının ardından memur maaş zamları da netleşecek. Memurlar, toplu sözleşmede belirlenen zam oranı ile birlikte bu oranı geçen enflasyon farkını maaş zammı olarak alıyor.

MEMUR ZAMMI BELLİ OLDU MU?

Yılın ilk 5 ayında yüzde 6.39'a ulaşan tüketici enflasyonu, memurlara yılın tamamı için verilen yüzde 6'lık maaş zammını anlamsız hale getirdi. Enflasyon canavarı, milyonlarca dar gelirliyi 3.39 puan eksiye düşürdü. Haziran ayı da dikkate alındığında temmuzda memurlara yüzde 3 zammın yanı sıra yüzde 4.45 civarında enflasyon farkı verilecek. Böylece temmuz zammı toplamda yüzde 7.5'e yaklaşacak.

Hükümet, memurlara bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 3 zam verdi. Ancak 5 aylık enflasyon yüzde 6.39'a çıktığı için memurların şimdiden yüzde 3.39 enflasyon farkı alacağı oluştu. Haziranda enflasyon yüzde 1 oranında artarsa 6 aylık enflasyon yüzde 7.45'e çıkacak ve memurların enflasyon farkı alacağı yüzde 4.45'e yükselecek. Temmuzda memura sadece yüzde 3 oranında 6 aylık zam yapılacağı için farkla birlikte toplam zam yüzde 7.45'te kalacak.

ZAMLI MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Gerçek enflasyon karşısında geliri eriyen memur, gelecek 6 ayı yine enflasyon karşısında kaybederek geçirecek. Örneğin, yılbaşında en düşük memur maaşı zamlarla 4 bin 98 liraya çıkmıştı. Mayıs sonunda reel maaşı 246 lira kayıpla 3 bin 852 liraya düştü. Temmuz zammıyla da en fazla 4 bin 3 lira olacak. Mutfağı yansıtmayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonu beklentilerin çok altında çıktığı için enflasyon farkı da düşük oluyor.

Yapılan zamların ardından 5 ayı geride bıraktık. TÜİK, memur için en kritik enflasyon verilerden birini daha geçtiğimiz günlerde açıkladı. Ocakta yüzde 1.68, şubatta yüzde 0.91, martta yüzde 1.08, nisan ayında yüzde 1.68 artan enflasyon mayısta ise 0.89 olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN