Merkez'den 27 ay sonra bir ilk: Faiz beklentilerin altında kalan artışla yüzde 15 oldu

Merkez'den 27 ay sonra bir ilk: Faiz beklentilerin altında kalan artışla yüzde 15 oldu

Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yönetimindeki Para Politikası Kurulu'nun merakla beklenen ilk faiz kararı bugün açıklandı. Merkez Bankası, 27 ay sonra ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 8,5'ten 15'e çıkardı. Böylece faiz kararı, ortalama yüzde 20-25 olan beklentilerin altında kaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yeni yönetimi dönemindeki ilk faiz kararı bugün saat 14.00'te açıklandı. Merkez Bankası, Mart 2021'den bu yana ilk kez politika faizinde artırıma giderek, yüzde 8,5 seviyesinde olan faizi 6,5 puan artışla yüzde 15'e çıkardı.

Kuruldan yapılan açıklamada, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar verdiği belirtilerek, "Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır. Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir" denildi.

'ENFLASYON İYİLEŞENE KADAR PARASAL SIKILAŞMA GÜÇLENDİRİLECEK'

Kurulun politika faizini, enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyeceğine yer verilerek, şöyle denildi:

"Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir. Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir"

EKONOMİSTLERİN ÖNGÖRÜLERİ NASILDI?

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın politika faizini artıracağı yönünde mutabık olsa da artışın oranına dair tahminler değişiyordu. Ancak tahminler çoğunlukla yüzde 20-25 bandındaydı.

AA Finans'ın PPK anketinde faiz tahminleri yüzde 12 ile yüzde 30 aralığında, Reuters'ın anketinde yüzde 12,5 ile yüzde 30 aralığında, Merkez Bankası'nın "Piyasa Beklentileri Anketi" verilerinde de beklenti yüzde 17,5 olarak belirlenmişti.

ULUSLARARASI BANKALARIN TAHMİNLERİ NELERDİ?

Uluslararası bankaların Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin tahminlerinde de artırımda mutabakat, artış oranında ise farklı görüşler mevcuttu.

Bank of America Securities (BofA) Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesini beklediğini, ancak aşağı yönlü bir sürpriz için de alan gördüklerini belirtmişti.

ABD merkezli banka Goldman Sachs da, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 40'a çıkarmasını bekliyordu.

JPMorgan ise faizin yüzde 25'e çıkarılmasını öngördüğünü bildirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN