Merkez Bankası'ndan diğer bankalara sert kredi uyarısı: Son verin diyerek bankaları ikaz etti

Merkez Bankası'ndan diğer bankalara sert kredi uyarısı: Son verin diyerek bankaları ikaz etti

Merkez Bankası’ndan uyarılar sert oldu. Bankaları sert bir dille uyaran Merkez Bankası Dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi. Bankaların faiz değişikliği ve ödeme planı ile ilgili ücret talep ettiğini belirten Merkez Bankası ek düzenlemeleri işaret etti. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

Bankaların kendilerine göre belirlediği temdit ödeme planı ve faiz değişikliği gibi kalemlerle ücret talep ettiğini öğrenen Merkez Bankası, bankaları sert bir şekilde uyardı. Müşterilerin yapılandırma gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirten MB, ek düzenlemeye ihtiyaç duyulabileceğinin altını çizdi. Bankalara yazı gönderen Merkez Bankası düzenlemeleri dolaylı yoldan aşmaya çalışan ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara acilen son verilmesini istedi. İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar…

MERKEZ BANKASI SERT BİR DİLLE UYARDI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ticari kredi uyarısı yaptı. Bankalara önceki gün gönderilen yazı doğrultusunda ticaret kredi maliyetlerini artıran uygulamaların son verilmesini istedi. Merkez Bankası, gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinde düzenlemelerini dolaylı yoldan aşarak ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara gidildiğini belirtti. Bankaların böyle bir girişimde bulunduğunun tespit edildiğini ifade eden Merkez Bankası, kısa sürede temsil edilmesi ve hali hazırda azami sınır öngörülmemiş olan 'Yapılandırma, Temdit/Ödeme Planı ve Faiz Değişikliği Ücreti' kapsamında ücret tahsil edildiğini vurguladı.

merkez-bankasi.jpg

MERKEZ BANKASI ÜCRETLERE DUR DEDİ

Merkez Bankası tarafından bankalara gönderilen yazıda, uygulamaların devam etmesi ve aşırı ücretlendirme yapılması durumunda şeffaflığın artırılması amacıyla ilave bir düzenleme yapılabileceği ifadeleri yer aldı. Bunun yanı sıra yaşanan gelişmelerin kısa aralıklarla gerçekleştiği ve kısa vadeler için yüksek temsil ücretlerinin istendiği aktarıldı. Bu uygulamaların yıllık bazda aşırı ücretlendirmeye yol açtığına dikkat çeken Merkez Bankası, ücretlerin azami sınırdan kopuk olmaması gerektiğinin altını çizdi. Merkez Bankası uygulamaların sektör geneline yaygın olmadığını aktardı.

2022 yılında istihdam ve büyümeyi desteklemek amacıyla bir düzenleme yapan Merkez Bankası, sektörde kullanılan faizlerin yıllık ortalamasını 10 puan düşürerek %21'e geriledi.

merkez-bankasi-uyardi.jpg

BANKALARA SINIR GELDİ


Bankacılık sektörü kaynaklarından alınan bilgiler doğrultusunda 27 Temmuz 2022 tarihinde %31 olarak açıklanan faiz oranının 26 Ağustos 2022 tarihinde %21'e gerilediği görüldü. Ticari krediler için alınan kararlar doğrultusunda bir ay içerisinde üçte bir oranında gerileyen kredi faiz oranları kapsamında kredi kullanımları da arttı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN