Merkez Bankası'ndan flaş enflasyon açıklaması! Bir miktar yükseliş eğiliminde

Merkez Bankası'ndan flaş enflasyon açıklaması! Bir miktar yükseliş eğiliminde

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası TÜİK'in açıkladığı Temmuz ayı enflasyon oranı ile ilgili açılama yaptı. Merkez Bankası son 26 ayın en yüksek enflasyon oranına ilişkin yaptığı açıklamada tarımdaki kuraklığın gıda enflasyonunu, enerji fiyatlarındaki artışın ise üretici fiyatlarındaki enflasyonu arttırdığını belirtti.

TÜİK, temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici enflasyonu aylık yüzde 1.80, yıllık yüzde 18.95 oldu ve piyasa beklentisinin üzerine çıkarak son 26 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu rakamlarla ilgili açıklama yapan Merkez Bankası ise gıda ve üretici enflasyonundaki bir miktar yükselişin yıllık enflasyonu artırdığını belirtti.

Merkez Bankası (TCMB), Temmuz’da aylık yüzde 1,80, yıllık yüzde 18,95 oranında artan tüketici fiyatlarına ilişkin değerlendirmesini yayımladı.gida-enflasyonu

KURAKLIK GIDA ENFLASYONUNA NEDEN OLMUŞTUR

“Bu gelişmede, gıda ve enerji fiyatları temel belirleyiciler olmuştur” diyen TCMB, “Gıda yıllık enflasyonu, fiyat artışlarının alt gruplar geneline yayılmasıyla kayda değer bir oranda yükselmiştir. Üretici fiyatlarındaki gelişmeler ve yaşanan kuraklık gıda enflasyon görünümünde etkili olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

“Enerji grubu enflasyonu elektrik ve doğalgaz fiyatları öncülüğünde artarken, eşel mobil sistemi tüketici enflasyonunu sınırlamaya devam etmiştir” ifadelerine yer veren TCMB, şöyle devam etti:

“Yıllık enflasyon yakın dönemde Türk lirasındaki seyrin de etkisiyle temel mallar grubunda gerilerken, hizmet sektöründe kademeli normalleşme sürecinin de yansımalarıyla lokanta-otel ve ulaştırma hizmetlerindeki fiyat gelişmelerine bağlı olarak bir miktar yükselmiştir.

enerji

ENERJİ FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ ÜRETİCİ ENFLASYONU TETİKLEDİ

Temmuz ayında uluslararası enerji fiyatları artarken, enerji dışı emtia fiyatları daha ılımlı bir seyir kaydetmiştir. Bu görünüme karşın, gecikmeli etkilerle üretici enflasyonundaki yükseliş eğilimi devam etmiştir.

Bu dönemde, yıllık enflasyon çekirdek enflasyon göstergelerinden B'de yükselirken, C'de gerilemiş; göstergelerin yakın dönem eğilimlerindeki yüksek seviyeler korunmuştur.”

İlgili Haberler
YORUMLAR (5)
5 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN