Merkez Bankası'nın kredilerle ilgili düzenlemesini uzmanlar yorumladı: Ne yaparsa yapsın enflasyon yüzde 50’nin altına düşmez

Merkez Bankası'nın kredilerle ilgili düzenlemesini uzmanlar yorumladı: Ne yaparsa yapsın enflasyon yüzde 50’nin altına düşmez

MB, enflasyonu dizginlemek için parasal sıkılaşma kararlarını devreye soktu. kararlar kredilerin sınırlamasına ilişkin olurken, uzmanlar atılan adımların işe istenilen seviyede yaramayacağını belirtti. Kararları yorumlayan Prof. Dr. Şenol Babuşcu ‘’MB bu saatten sonra ne kadar sıkılaştırma yaparsa yapsın 2024 enflasyonunun en az yüzde 50 gerçekleşeceğini tahmin ediyorum’’ dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyonu düşürmek için yeni parasal sıkılaşma kararları aldı. Buna göre, TL ticari krediler (İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri hariç) için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirildi. İhtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürüldü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi.

Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmalar devam ettiği belirtildi. Ayrıca, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışıldığı vurgulandı.

‘KURU ARTIRAN ENFLASYONUN DÜŞECEĞİNE İNANMAYAN VE DOLARA YÖNELEN VATANDAŞ’

Alınan kararları yorumlayan Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yapılanların bu saatten sonra işe yaramayacağını söyledi. Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ‘’Merkez Bankası bu saatten sonra ne kadar sıkılaştırma yaparsa yapsın 2024 enflasyonunun en az % 50 gerçekleşeceğini tahmin ediyorum. Bu defa döviz kurunu yükselten dış güçler değil, enflasyonun düşeceğine inanmayan, TL faiz seviyesini yeterli görmeyen bu nedenle döviz satın alan vatandaştır’’ dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN