Merkez Bankası'nın raporunda 'sıfır gaz' vurgusu: 'Enflasyon üzerinde 'belirgin' etki yarattı'

Merkez Bankası'nın raporunda 'sıfır gaz' vurgusu: 'Enflasyon üzerinde 'belirgin' etki yarattı'

Merkez Bankası, Mayıs ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda “Enerji fiyatları mayıs ayında yüzde 21,00 ile yüksek bir oranda gerilemiştir. Bu gelişmede, konut abonelerine mayıs ayında bedelsiz olarak kullandırılan doğal gaz belirleyici olmuştur” sözlerine yer verildi. Raporda ayrıca gıda fiyatlarının mayısta yılın ilk aylarına kıyasla daha olumlu olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde doğal gazın meskenlere ücretsiz verileceğini duyurmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayısta, meskenlere doğal gazın bedelsiz olarak sunulmasının tüketici enflasyonu üzerinde belirgin bir düşürücü etki oluşturduğuna değinerek, bu dönemde, yıllık enflasyonun temel mal ve hizmetlerde yükselirken, enerjide belirgin olmak üzere diğer gruplarda gerilediğine işaret etti.

Merkez Bankası, Mayıs ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda, mayısta, yıllık enflasyon temel mal ve hizmetlerde yükselirken, enerjide belirgin olmak üzere diğer gruplarda gerilediği belirtildi.

‘GIDA FİYATLARI DAHA OLUMLU’

Gıda fiyatlarının mayısta yılın ilk aylarına kıyasla daha olumlu bir görünüm sergilediği kaydedilen raporda, "Temel mal grubu enflasyonundaki artışta, yöntem değişikliği sonucu yeni sezon geçişinin mayıs ayına kaydığı giyim ve ayakkabı alt grubunun yanı sıra otomobil kaleminin sürüklediği dayanıklı tüketim malları etkili olmuştur. Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık yükseliş mayıs ayında güçlenirken, artışların grup geneline yayıldığı izlenmiştir" ifadeleri yer aldı.

Raporda, doğal gazın seçim öncesi ücretsiz sunulmasının enflasyon üzerinde "belirgin" bir etki yarattığı belirtilerek, "Enerji fiyatları mayıs ayında yüzde 21,00 ile yüksek bir oranda gerilemiş, grup yıllık enflasyonu 28,16 puanlık düşüşle yüzde -6,97 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, konut abonelerine mayıs ayında bedelsiz olarak kullandırılan doğal gaz belirleyici olmuştur. Ek olarak, uluslararası petrol fiyatlarının son dönemdeki ılımlı seyri yurtiçi akaryakıt fiyatlarını (yüzde -6,22) olumlu etkileyerek aylık düşüşe katkı sağlamıştı" değerlendirmesinde bulunuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN