Merkez Bankası’nın yaptığı bağışın riskini eski başekonomisti anlattı: Enflasyonu artırır

Merkez Bankası’nın yaptığı bağışın riskini eski başekonomisti anlattı: Enflasyonu artırır

‘Türkiye Tek Yürek’ yardım gecesinde MB'nin yaptığı 30 milyar liralık bağışa tepkiler sürüyor. Bağışın ne anlama geldiğini anlatan MB eski başekonomisti Hakan Kara, ‘’TCMB kamuya bağış yaptığında gider yazar, kârı azalır, Hazineye sonraki sene daha az kâr aktarır. Yani işlevsel anlamda bu bir hibeden çok TCMB'nin gelecekte Hazine'ye aktaracağı kârın bugüne çekilmesidir. Riski nedir? Öne çekilen bu transfer sonucu geçici rahatlama hissiyle kamu çok fazla harcama yaparsa enflasyonu artırır’’ dedi.

Kahramanmaraş depremleri sonrası yıkıma uğrayan 11 ildeki milyonlara destek olmak için düzenlenen ‘Türkiye Tek Yürek’ yardım gecesinde Merkez Bankası’nın yaptığı 30 milyar liralık bağışa tepkiler sürüyor. Bağışın ne anlama geldiğini ve nasıl riskleri olduğunu Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara anlattı.

Kara, bağışın hazinenin kasasına giren paydan eksileceğini vurgulayarak sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı üç paylaşımla tek tek anlattı:

‘’Merkez Bankasının kamuya yaptığı "bağış" pratikte bir bağış mıdır?

TCMB kamuya bağış yaptığında gider yazar, kârı azalır, Hazineye sonraki sene daha az kâr aktarır. Yani işlevsel anlamda bu bir hibeden çok TCMB'nin gelecekte Hazine'ye aktaracağı kârın bugüne çekilmesidir.

Ne işe yarar? Bu sene kamu finansmanını rahatlatır, bütçe açığı ve kamu borcu geçici olarak düşük görünür, kamunun faiz harcaması azalır.

Riski nedir? Öne çekilen bu transfer sonucu geçici rahatlama hissiyle kamu çok daha fazla harcama yaparsa enflasyonu artırır.’’

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN