Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçen haftaki döviz satışları, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının başladığı haftadan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bu gelişmenin piyasalar açısından önemli olduğunu vurguladı. 14 Şubat’tan itibaren yaklaşık 10 milyar dolar satan TCMB’nin hamlesi, ekonomi çevrelerinde soru işaretlerine yol açtı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son günlerde döviz piyasasına yönelik müdahaleleriyle dikkat çekiyor. Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre, banka 14 Şubat’tan itibaren yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.
Eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, konuya ilişkin yaptığı yeni değerlendirmede, geçen haftaki döviz satışlarının Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının başladığı haftadan bu yana en yüksek satış olduğunu vurguladı. Kara, bu durumun piyasalar açısından önemli bir gelişme olduğuna işaret etti.
Güncelleme: geçen haftaki döviz satışı KKM’nin icat edildiği haftadan bu yana yapılan en yüksek satış olmuş.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 27, 2025
Ekonomist İris Cibre ise döviz satışlarının TÜSİAD yöneticilerine yönelik soruşturmaların hemen sonrasına denk gelmesine dikkat çekerek, “14 Şubat’ta başlayan satışlar, 21 Şubat Cuma günü tek günde 4,75 milyar dolarlık azalmaya neden oldu ve bu durum swap faizlerini yükseltti.” dedi.
14 Şubat Tüsiad mevzusundan beri merkez net 9.4 MLR USD sattı
— İris Cibre ???? (@iriscibre) February 25, 2025
Cuma günü işlemlerinde TCMB net döviz pozisyonu tek günde, altın etkisi hariç, 4.75 MLR USD bozuldu
O gün sonunda swap faizleri 5 puan kadar yükselmişti, carry pozisyonu kapandığından bahsetmiştik
Cumadan beri swap… https://t.co/Lz2WRDqRgl pic.twitter.com/unwGFxJxIW
Ekonomist Uğur Gürses de Merkez Bankası’nın son 10 günde 10 milyar dolar satmasını sorgulayarak, “Son 10 günde 10 milyar dolar satıldı, neden?” ifadeleriyle bu gelişmenin sebeplerine dair belirsizliklere vurgu yaptı.
Merkez Bankası son 10 günde 10 milyar dolar satmış. Ne oldu dersiniz? pic.twitter.com/GhlgvUBPZi
— Uğur Gürses ???? (@ugurses) February 25, 2025
Emre Alkin ise şu paylaşımı yaptı:
Şimdi ortaya ilginç bir durum çıkıyor: A) Merkez Bankası döviz almasa döviz düşer B) Merkez Bankası döviz satmasa döviz yükselir Hangisi doğru peki? Ben uzun bir zamandan beri "Rezerv biriktirme işi carry trade'e cesaret vermek için" diyorum. Hakan Hoca'nın paylaşımı bunu teyit ediyor. Merkez Bankası döviz düşmesin diye rezerv yapmıyor, döviz yükselmesin diye yapıyor.