Merkez'in eriyen rezervlerine ekonomistlerden yorum: 8 aylık çaba 1 ayda berbat oldu

Merkez'in eriyen rezervlerine ekonomistlerden yorum: 8 aylık çaba 1 ayda berbat oldu

MB'nın toplam rezervleri, bir önceki haftaya göre 386 milyon dolar azalışla 130 milyar 533 milyon dolara geriledi. Merkez'in rezervlerindeki son durumu paylaşan ekonomist Mahfi Eğilmez'in paylaşımında swap hariç net rezervler ocak ayından bugüne -37,5 milyar dolardan -53,9 milyar dolara düştüğü görüldü. Rezervlerle ilgili çarpıcı bir yorum da ekonomist İris Cibre'den geldi. Cibre, yeni atanan ekonomi yönetiminin yaptığı olumlu işlere atıfta bulunarak, "1 ayda 8 aylık inciri berbat ettiler' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 8 Mart haftasında toplam rezervlerinin bir önceki haftaya göre 386 milyon dolar azalarak 130 milyar 533 milyon dolara gerilediğini açıkladı. Aynı dönemde brüt döviz rezervleri, 2 milyar 726 milyon dolarlık bir azalışla 77 milyar 785 milyon dolara düşerken, altın rezervleri 2 milyar 340 milyon dolarlık artışla 52 milyar 748 milyon dolara yükseldi.

'ERİME SÜRÜYOR'

Ekonomist Mahfi Eğilmez, TCMB'nin rezerv durumunu ele alarak, swap hariç net rezervlerin ocak ayından itibaren -37,5 milyar dolardan -53,9 milyar dolara düştüğünü sosyal medya hesabından paylaştı. Eğilmez, "Rezervlerdeki erime sürüyor" başlığı altında, TCMB'nin resmi rezervlerinin detaylı bir analizini grafikle sundu.

basliksiz-2v.jpg

Eğilmez'in Paylaşımına Göre TCMB Resmi Rezervleri:

  • Brüt Rezervler: 29.12.2023 tarihinde 141,0 milyar dolar iken, 08.03.2024 tarihinde 130,5 milyar dolara düştü.
  • Altın Rezervleri: Aynı dönemde 48,2 milyar dolardan 52,7 milyar dolara yükseldi.
  • Döviz Rezervleri: 92,8 milyar dolardan 77,8 milyar dolara geriledi.
  • Net Rezervler: 35,0 milyar dolardan 20,8 milyar dolara düştü.
  • Swaplar: -72,5 milyar dolardan -74,7 milyar dolara geriledi.
  • Swap Hariç Net Rezervler: -37,5 milyar dolardan -53,9 milyar dolara düştü.

basliksiz-4a.jpg

'8 AYLIK ÇABA 1 AYDA HEBA OLDU'

Ekonomist İris Cibre de Merkez Bankası'nın rezervlerindeki değişimleri değerlendirdi. Cibre, yeni ekonomi yönetiminin göreve geldiği haziran-temmuz döneminden bu yana yapılan olumlu hamlelere rağmen, Merkez'in döviz talebini rezerv satışı yaparak dengelemeye çalışmasını eleştirdi. Cibre'nin ifadesine göre, 1 Mart'tan 12 Mart'a kadar net rezerv satışı 12,8 milyar dolara ulaştı ve bu durum "1 ayda 8 aylık çuval incirini mundar etmek" olarak yorumlandı.

basliksiz-3a.jpg
İris Cibre

Cibre'nin paylaşımı şu şekildedir: "Net döviz pozisyonu -68,5 Milyar USD. 1 Mart'tan beri net yakılan rezerv 10,5 Milyar USD. Ancak, altındaki sert değerlenme sayesinde rezervde 2,3 Milyar USD'lik bir katkı sağlandı, bu da 1 Mart-12 Mart arasındaki net rezerv satışının 12,8 MİLYAR Dolara ulaştığını gösteriyor."

İşte Cibre'nin o paylaşımı:

"Net döviz pozisyonu -68,5 Milyar USD 1 Marttan beri net yakılan rezerv 10,5 Milyar USD Yalnız, altındaki sert değerlenme, rezervde 2,3 Milyar USD katkı yaptığından 1 Mart-12 Mart arasında net rezerv satışı 12,8 MİLYAR Dolara ulaştı 1 ayda 8 aylık çuval inciri mundar ettiler..."

SWAP NEDİR?

Swap, iki tarafın belirli bir süre için birbirlerine farklı para birimlerinden oluşan anapara ve/veya faiz ödemelerini değiştirdiği finansal bir sözleşmedir. Merkez bankaları, döviz likiditesini yönetmek amacıyla genellikle yabancı merkez bankaları veya finansal kurumlarla swap anlaşmaları yapar. Bu anlaşmalar, kısa vadede döviz rezervlerini güçlendirmek veya para biriminin değerini desteklemek için kullanılabilir. Swap işlemleri, Merkez Bankası'nın döviz rezervleri hesaplamasında önemli bir bileşen olarak yer alır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN