Milyonlarca EYT emeklisine maaş şoku! AK Parti ortalama emekli maaşını açıkladı EYT'liler dondu kaldı

Milyonlarca EYT emeklisine maaş şoku! AK Parti ortalama emekli maaşını açıkladı EYT'liler dondu kaldı

Son dakika EYT haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili gelen son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesinin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulması beklenirken AK Parti'den gelen açıklama herkesi şoke etti. Milyonlarca EYT emeklisine maaş şoku. Kimse bu haberi beklemiyordu. EYT'lilerin alacağı maaş belli oldu. Peki EYT'liler ne kadar maaş alacak? EYT ne zaman Meclis'e sunulacak? İşte tüm detaylar haberimizde...

EYT düzenlemesi ile ilgili gelen son dakika gelişmeleri vatandaşların gündeminde. EYT düzenlemesinde yaş sınırının kaldırılmasının ardından milyonlarca kişi SGK merkezlerine akın etmişti. EYT'den yararlanarak emekli olmak isteyen kişiler, yapılan düzenlemeyle ilgili detayları didik didik araştırıyor. Şubat ayında Meclis'e gelmesi beklenen EYT düzenlemesi ile ilgili flaş bir açıklama yapıldı. AK Parti ortalama emekli maaşını açıkladı. Milyonlarca EYT'li bu haberle yıkılacak. Peki EYT maaşları ne kadar olacak? EYT ne zaman Meclis'e gelecek? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

Milyonlarca kişi tarafından beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili teklif sonunda TBMM'ye sunuldu. Aynı zamanda yaş şartı sınırı kaldırıldı. Bu haberle vatandaşlar bayram ederken düzenlemede yapılan değişiklikler yakından takip ediliyor. Yaş şartının kaldırılmasının ardından 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olan SSK’lılar için 4447 sayılı yasayla kademeli bir yaş şartı getirilmişti, böylece bu şart kalktı. Ancak 4447 sayılı yasada, yaş şartının yanında kademeli olarak prim günü süreleri de uzatılıyordu.

YAŞ ŞARTI KALKTI AMA PRİM ŞARTI DURUYOR

Yaş şartının kalkmasıyla birlikte milyonlarca kişi sevince boğuldu ancak bu detayı herkes atladı. AKP’nin yasa teklifinde yaş şartı kalktı ama prim şartı yerinde duruyor. Bu durumda büyük hayal kırıklığı yaşayan EYT'liler yapılan yaş şartı olmaksızın 5 bin prim günü üzerinden emeklilik hakkı kazanılacağına dair açıklamalar ile ümitlenmişti. EYT’lilerde böyle bir beklenti oluşmuştu. Sadece yaş şartı kaldırılıp prim güne takılma söz konusu olunca şoke oldular.

ffdfdf.jpg

AK PARTİ EYT MAAŞLARINI AÇIKLADI! KİMSE BUNU BEKLEMİYORDU

Bu gelişmeler ışığında gözler Meclis'e çevrilmişken yasa teklifini TBMM’de açıklayan AKP’li Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, flaş açıklamalarıyla gündeme bomba gibi düştü. "En düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL. Hiçbir EYT’li bunun altında bir emekli maaşı alamayacak." diyen AKP’li Akbaşoğlu, aslında bunu söylerken bir anlamda da EYT’li büyük bir çoğunluk için bu düzeyde maaş alınacağını ima etmiş oldu.

EMEKLİ MAAŞLARININ MALİYETİ NE KADAR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, EYT’nin yıllık maliyetinin 120 milyar TL ya da en fazla 150 milyar TL olduğunu açıklamıştı. 5 bin 500 TL üzerinden 2 milyon 250 bin kişinin yıllık maaş tutarı, 148,5 milyar TL oluyor.

fdfdfd-59.jpg

Yani, EYT’nin yıllık maliyeti Bakan Bilgin’in açıklaması doğrultusunda 150 milyar TL dolayında olduğuna göre demek ki EYT’linin emekli aylığı en düşük maaş olan 5 bin 500 TL olacaktır.

EYT MECLİS'E GELDİ Mİ, NE ZAMAN YASALAŞACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, heyecanla beklenen EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulduğunu belirterek müjdeli haberi verdi. ''EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak arkadaşlarımız TBMM Başkanlığı’na sunuyorlar. Hayırlı olsun, bu kanunla ilgili detaylı açıklamalarda bulunacağım.

Bütün sosyal güvenlik sistemlerinde 3 şart aranır. Bir tanesi sigortalılık süresi, ikincisi prim günü ödeme sayısı, üçüncüsü yaş şartı.'' sözlerini kullandı.

Akbaşoğlu, ''Öncelikli olarak biz bugün teklifimizi bahsettiğimiz gibi cuma günü son toplantımızı yaptık. Sabah itibarıyla da bunu sunuma hazır hale getirdiler. Cuma günü beyan etmiştik. Teklifi sunacağız diye. 4 maddeden müteşekkil teklif Resmi Gazete’de yayımlandığında yürürlüğe girecek.'' dedi ve devamında ''En geç haftaya salı günü veya çarşamba günü bu konuda en geç EYT’nin Genel Kurul’dan yasalaşmasını öngörüyoruz.'' şeklinde açıkladı.

EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU VE İLK MAAŞ TARİHİ NE ZAMAN?

EYT hakkında detayları paylaşan AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, ''Şubat ayında yasalaşarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmekle beraber emeklilik başvuruları ister e-Devlet'ten veya bizzat SGK kurumlarına müracaatla veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaatla bu taleplerini ortaya koyabilirler.

fggfgf-15.jpg

Emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden ay başı itibarıyla emekliliğe hak kazanılmış olur ve emekli maaşına hak kazanır. İnşallah mart ayı itibarıyla şubatta başvuran bütün emeklilerin martta maaşlarını alabilme imkanları söz konusudur. Hak sahibi olacaklardır.'' dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN