Milyonlarca EYT'liye kötü haber! Bakan Bilgin ağzından kaçırdı: EYT'liler yine yaşa takıldı

Milyonlarca EYT'liye kötü haber! Bakan Bilgin ağzından kaçırdı: EYT'liler yine yaşa takıldı

Son dakika haberi... Milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için kötü haber. Meclis'te 2023 bütçe görüşmeleri devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin emeklilikte yaşa takılanlar için flaş bir açıklamada bulundu. EYT'ye yaş sınırı mı geliyor? Bakan Bilgin, görüşmelerde ağızından kaçırdı. EYT'liler yine yaşa takıldı. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

EYT son dakika haberleri: 2023 yılına sayılı günler kala milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) için kötü haber geldi. TBMM'de 2023 bütçe görüşmeleri devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT için yaş sınırı getirildiğini ağızından kaçırdı. EYT'ye yaş sınırı mı geldi? Yaş sınırı belli oldu, EYT'liler yine yaşa takıldı! İşte son dakika haberinin detayları...

EYT'YE YAŞ SINIRIMI GETİRİLİYOR?

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve sosyal medyada tartışma konusu olan 'EYT'ye yaş sınırımı getirildi?' sorusu yine gündeme taşındı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin bütçe üzerinde ağır yük bindireceği gerekçesiyle EYT'lilere yaş şartı getirilmesini istemişti. Henüz net bir açıklama olmazken dün Meclis'te yapılan bütçe görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, flaş açıklamalarda bulundu.

MİLYONLARCA EYT'LİYE KÖTÜ HABER!

Bakan Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar konusunun Türkiye'nin önündeki en önemli konulardan birisi olduğunu, bunun uzamasının nedeninin ise her kesimin dinlenmesinden kaynaklandığını söyledi. Meselenin devlet açısından ele alındığını ancak doğrudan doğruya işverenleri ilgilendirdiğini kaydeden Bilgin, şöyle konuştu:

"İşveren, 'Benim çalışanlarım kıdemli, tecrübeli, iş tecrübesi ve becerisi gelişmiş adamlar. Biz bunları kaybetmek istemeyiz ama bize bir de mali yükü var. Bunu nasıl yapacağız, bu süreci nasıl yöneteceksiniz?' diyor. Bize çeşitli tekliflerde bulunuyorlar. Şunu da öteleyin, bunu da öteleyin... Bir de çalışmanın teknik bölümüyle ilgili problemler var. 1999 öncesi işe girenlerle ilgili bizde dijital ortamlarda kayıt sistemi yoktu. Bunların büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş. Bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Kapsamına tam anlamıyla ulaştığımız zaman ki ben bu ayın sonuna kadar Meclis'e getireceğimi söylemiştim, inşallah sözümü tutarım, ocak ayına sarkmaz.

kmgfgfgf-2022-12-09t105118-287.jpg

Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman yüce Meclis ile bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Komisyonda, bugün yaş şartı olmasaydı haziran ayına göre ne kadar insan emekli olabilirdi onu açıklamıştım. 1 milyon 600 bine yakındı. Bugün bu sayı biraz daha yükselmiş bulunuyor. Ocak ayında biraz daha yükselecek. Dolayısıyla dediğim gibi, bütün verileri elimize alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Özel sektöre yansıyacak yükün, kamuya yansıyacak yükün hepsini ortaya çıkardıktan sonra tüm kamuoyuyla paylaşacağım. Buradan şunu açıkça ifade etmek isterim, asgari ücret meselesinde biz emekçilerimizden yana tavır alacağız, bundan kimsenin endişesi olmasın."

EYT'DE YAŞ ŞARTI, SINIRI OLACAK MI?

Bakan Bilgin'in teknik konularda, Bakan Nebati'nin ise bütçe konusunda verilerini paylaştığı toplantı da emeklilikte yaşa takılanlar için geniş kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. EYT yasası için yapılan bu toplantıda yeniden yaş şartı gündeme geldi. Kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı konuşulan yaş aralıkları oldu.

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

2022 yılının ikinci yarısında çalışmaları hızlanan EYT düzenlemesinin Aralık ayında veya Ocak ayı başında Meclis'e gelmesi bekleniyor.

kmgfgf-98.jpg

YAŞ ŞARTI KALKARSA EYT'LİLER NASIL EMEKLİ OLUR?

EYT yasası ile emekli olmak için kesinleşen 3 madde bulunuyor.

  • 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması
  • Prim gününün tamam olması
  • Sigortalılık süresinin dolmuş olması

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN