Milyonlarca kişinin borcu siliniyor! Torba yasadan müjde geldi: Bu kapsamda olanların tek kuruş borcu kalmayacak

Milyonlarca kişinin borcu siliniyor! Torba yasadan müjde geldi: Bu kapsamda olanların tek kuruş borcu kalmayacak

Milyonlarca kişinin dört gözle beklediği haber meclisten geldi. 80 maddelik torba yasada detaylar netleşirken o borçların silineceği duyurulduğu. 1,8 milyar TL'lik borçlar tek kalemde siliniyor. İşte tüm detaylar…

Meclis Plan ve bütçe komisyonunda görüşülen 80 maddelik torba yasasındaki detaylar netleşmeye başladı. 2 milyon vatandaşı kapsayan yasa kapsamında 1 Ocak 2014 öncesine ait bir nokta 8 milyarlık borçlar tek kalemde siliniyor. 1 Ocak 2024 itibari ile 2 defa enflasyon muhasebesine geçerken finans sektöründe faaliyet gösteren 2592 vergi mükellefi enflasyon düzenlemesinin dışında tutulacak. Enflasyon muhasebesinin vergi etkisinin kamuya katkısı 70 milyar TL olarak belirtildi. İşte tüm detaylar…

ENFLASYON MUHASEBESİ DARALIYOR

AK Parti tarafından hazırlanan torba yasa teklifinin görüşmeleri geçtiğimiz gün başladı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmeler doğrultusunda enflasyon muhasebesinin kapsamının daraltılacağı belirtildi. Düzenlemeden 2024 yılında 2592 vergi mükellefinin yararlanacağı belirtilirken düzenleme ile birlikte kamuya katkısını da 70 milyar TL olacağının altı çizildi. Bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları, döviz büfeleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri gibi finans kuruluşları için 2024 ve 2025 yıllarında enflasyon muhasebesi uygulanacak.

para.jpg

Kur korumalı mevduat hesaplarındaki sürenin uzatılacağı aktarılırken 2022 yılında KKM'nin vergisel etkisinden 32,6 milyar olduğu belirtildi. 2023 yılı için bu rakam 60 milyar TL olarak hesaplanırken 2024 yılında gider etkisinin 20 milyar TL olacağı öngörülüyor. GSS prim borçlarını ödeyemeyen ve yapılandıramayan vatandaşların ise 2014 sonrasına ait borçlarının silineceği müjdesi verildi. Bu kapsamda 1 milyon 879.401 kişiye ait olan 1 milyar 835 milyon 600 bin TL borç ödemesinin alınmayacağı bildirildi.

1.14 MİLYAR TL GELİR SAĞLANACAK

Torba yasa görüşmeleri kapsamında götürü gider uygulamasının da yürürlükten kaldırılacağı belirtildi. Konut satışları için kullanılan krediler kapsamında lehe alınan paraların ilk konut kapsamında olduğu belirtilirken istisnanın yeni kullandırılacak kredilere uygulanacağı ifade edildi. Bu varsayım da düzenlenen istisna ile birlikte 2024 yılında 1.14 milyar TL gelir getiri sağlanacağının altı çizildi.

para-almak-1.jpg

DÖVİZ GETİRİRSİN NE KADAR OLACAK?

2024 yılında yurt dışından sağlanan döviz getirisinin ise 312 milyon TL gelir vergisi sağlayacak aktarıldı. 2022 yılında, bin 563 gerçek kişi yurt dışından elde edilen 1.6 milyar lira kâr payı beyan ederken, 480 milyon lira gelir vergisi ödedi. Amacına hizmet etmeyen ve gelir kaybına neden olduğu belirtilen istisna uygulamalarına yönelik yatırımlarında kaldırılacağı aktarıldı.

para-almak1.jpg

Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bu program kapsamında yer almadığı belirtilirken yabancı para transferi ile finanse edilenlerin istisna uygulamasının devam edeceği vurgulandı. Bu kapsamda ülkeye döviz girişine teşvik sağlanırken istisnaların uluslararası ihale konusunda elde edilen yatırımlar yönüyle kaldırılması durumunda yıllık 3 milyar TL gelir elde edileceği ifade edildi.

para-para.jpg

CEP TELEFONLARININ HAZİNEYE ETKİSİ NE KADAR?

Cep telefonlarından alınan asgari maktu vergi tutarının da bir önceki yılın Yeniden değerleme oranı kadar güncelleneceği vurgulandı. Yeni düzenlemenin 2033 yılına kadar süreceği işaret edilirken düzenlemenin hazineye etkisinin 2024 yılında 250 milyon TL olacağı aktarıldı.

para-odemesi-1.jpg

LİMAN CEZALARI YÜKSELİYOR

Yapılan açıklamalar doğrultusunda liman çıkış belgelerinden alınan harçların yeni tarifeye göre alınacağı belirtildi. Yıllık 788 milyon TL gelir sağlanacağının altı çizilirken gemilerin seyir için aldıkları belgelerin de gemi boylarına göre düzenleneceği ifade edildi. Bu kapsamda yıllık getiri ise 96 milyon TL olacak.

para-hesap.jpg

FENOMENLERİN KAÇARI YOK

Yeni düzenleme ile birlikte vergi ödeyen fenomen sayısında artış yaşanacağı belirtildi. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi işlemlerde bulunan fenomenlerin de vergi kapsamında yer alacağı aktarıldı.2022 yılında 8.509 mükellefin 606 milyon TL hasılat üzerinden 91 milyon, bu yıl ise 9.676 mükellefin 921 milyon TL hasılat üzerinden 138 milyon TL tevkifat yapıldığı vurgulandı. Alınacak ödemelerin 2024 yılında daha yüksek olması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN