Milyonlarca kişiye sevinçten uçuracak haber! Asgari ücrette bu senaryo gerçekleşirse...

Milyonlarca kişiye sevinçten uçuracak haber! Asgari ücrette bu senaryo gerçekleşirse...

Yeni yıla sayılı günler kala vatandaşlar dört gözle asgari ücrete gelecek olan zam oranını merak ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralık ayının ilk haftasında toplanması beklenirken milyonlarca kişi sevinçten uçuracak haber geldi. Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda asgari ücretin enflasyonun altında kalmayacağı ifade edilirken kulislerde 4 farklı senaryo söz konusu. Eğer bu senaryo gerçekleşirse çalışanlar bayram edecek. İşte asgari ücrete gelecek olan zam oranları...

Asgari ücret zammında son dakika gelişmesi: Milyonlarca çalışanı sevinçten havaya uçuracak haber geldi. Yeni yıla sayılı günler kala Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayının ilk haftasında toplanması bekleniyor. Şu an için masada 4 senaryo bulunurken herkesin gözü bu senaryoya çevrildi. Eğer bu senaryo gerçekleşirse milyonlarca çalışan bayram edecek. Hükümet tarafından ilk detaylar paylaşıldı, gelebilecek olan zam oranları netleşti. Peki 2023 asgari ücret zam mı ne kadar olacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte asgari ücret zammında konuşulan rakamlar...

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM GELECEK?

Türkiye'de artan enflasyon ve alım gücünün düşmesi ile birlikte milyonlarca çalışan asgari ücrete gelecek olan zamma odaklandı. Artan hayat pahalılığı vatandaşların geçinmesini zorlaştırırken Temmuz ayında ara zam yapılmış ve asgari ücret 5.500 TL'yi bulmuştu. Ancak bu zamda yeterli olmadı. Milyonlarca çalışan Aralık ayında başlayacak komisyon toplantıları ile belirlenecek olan yeni asgari ücret zammına çevrilmiş durumda.

SON DAKİKA: ASGARİ ÜCRETE GELEBİLECEK ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

Herkesin dört gözle beklediği ücret tespit komisyonu ilk toplantısını Aralık ayının ilk haftasında gerçekleştirecek. İşçi, işveren ve hükumetten 5'er temsilcinin katılacağı komisyon, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Şuan için masada 4 senaryo üzerinde duruluyor. Bu 4 senaryo şu şekilde;

mkllll-1.jpg

Bu senaryolardan ilki, asgari ücrete yüzde 24 artış gelmesi. Böylece asgari ücret 6.800 TL olacak. İkinci senaryo ise yüzde 40'lık bir artışın gelmesi. Eğer bu olasılık gerçekleşirse asgari ücret 7.700 liraya kadar çıkacak. Bir diğer seçenek ise yüzde 47'lik artışın yaşanması. Bu şekilde olursa asgari ücret 8.085 TL'yi bulacak.

BU ZAM ÇALIŞANLARA BAYRAM ETTİRECEK

Masada yer alan son senaryo ise asgari ücrete yüzde 55'lik zam yapılması. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse asgari ücret 8.500 TL'ye yükselecek ve enflasyon altında ezilen çalışanlar böylece az da olsa rahat bir nefes alacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Bakanlığın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman, ister yıllık ister aylık belirleyebilir. Ücret belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum, ücretliler geçinme indeksleri, geçim şartlarını da göz önünde bulunduruluyor. Asgari ücretin ödenmesinde işveren tarafından işçiye ödenen ek ücretler ve sosyal yardımlar dikkate alınmıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN