Morgan Stanley'in Türkiye raporu ağızları açık bıraktı! Seçim sonrası dolar, TL ve faizler bakın ne olacak!

Morgan Stanley'in Türkiye raporu ağızları açık bıraktı! Seçim sonrası dolar, TL ve faizler bakın ne olacak!

Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte uzman isimlerden seçime yönelik senaryolar açıklanmaya başladı. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan 13'üncü Cumhurbaşkanı Seçimi ile piyasaların nasıl etkileneceğine dair detaylı açıklamalar geldi. ABD merkezli dev yatırım bankası Morgan Stanley tarafından dolar / TL bazında rapor yayınlandı. Seçim sonrasına dair tahminler tek tek açıklandı. İşte tüm detaylar...

SEÇİM SONRASI PİYASADA HAREKETLİLİK!

Ülke gündeminde yer alan seçimler ile birlikte birçok detayda değişiklik bekleniyor. Seçim tarihine sayılı günler kala piyasada yapılan tahminler de bir o kadar uçuk olmaya başladı. Dolar / TL kuruna dair ABD'nin dev yatırım bankası Morgan Stanley'den piyasa raporu geldi.

Türkiye'ye ilişkin hazırlanan rapor ile birlikte seçim sonrasında döviz kurlarının nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin tahminlerine yer verdi. İçlerinde Hande Küçük, Alina Siyusarchuk ve James Lord'un yer aldığı ekonomist ve stratejistler tarafından hazırlanan rapor ile birlikte seçimi kimin kazandığının bir önemi olmaksızın dolar kurunda yükselmeler yaşanacağı belirtildi.

Blooberg'de yer alan bir habere göre 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek olan seçimlere kadar TL'nin görece dengeli tutmak tarafındaki güçlü eğiliminin sürdürüleceği, yerli yatırımcının ise dövize yönelik düzenlemelerinde artış olacağı ifade edilirken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) liralaşma kısmında daha sıkı adımlar atmasının beklentiler arasında yer aldığı açıklandı.

dojp0v-x.jpg

SEÇİM RAPORU YAYINLANDI!

Mayıs ayında gerçekleşecek olan seçim gecesine dair rapor hazırlayan Morgan Stanley öngörülerini paylaştı. Morgan Stanley'in raporuna göre seçimi muhalefetin kazanması ile birlikte düşük politika faizi uygulamasına son verileceği belirtildi. Bu işleme bağlı olarak ise faizin artırılacağı tahmin ediliyor.

Raporda yer alan aşamaların ilkinde faizlerin yüzde 30 ile 35 seviyelerine kadar yükselmesi tahminler arasında yer aldı. Faizlerin yükseltilmesi ile birlikte yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 40 ile 45 seviyesine kadar yükselme ihtimalinin olduğuna dikkat çekildi.

shutterstock-367090067-16-9-1620197723.jpg

SEÇİM SONRASI BEKLENENLER!

Seçim sonrasında reel döviz kuru ve ödemeler dengesinin ekonomik açıdan bir baskı uygulayacağını ifade ederken bu baskıların dolar / TL kuru karşısında ilk aşamada yukarı yönlü bir artış sağlayacağı tahmin ediliyor.

Raporda yer alan bilgilere göre önümüzdeki yıl itibariyle Türkiye ekonomisi dezenflasyonit ortam ile birlikte ilk 3 çeyrekte ekonomik bir daralma yaşayacağını fakat daha sonrasında hızlı bir toparlanma sürecinin olacağını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN