Muhalefet iktidarı göreve çağırdı: Ortalık yangın yeri, süt üreticisi batıyor

Muhalefet iktidarı göreve çağırdı: Ortalık yangın yeri, süt üreticisi batıyor

Girdi maliyetlerinin artması çiğ süt üreticilerini zor durumda bırakırken muhalefet süt krizi uyarısını yineledi. İktidarı göreve çağıran CHP’li Gürsel Tekin, "Süt krizi geliyor' dedik, kimse dinlemedi. Süt üreticisi, Cumhuriyet tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Ortalık yangın yeri. Süt üreticisi batıyor" dedi.

Market raflarında sütün fiyatı aşırı artarken, son aylarda zarar etmeye başlayan süt üreticileri maliyetlerin bir kısmını süt hayvanlarını keserek karşılamaya çalışıyor.

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, iktidarın süt fiyatıyla ilgili politikasını sert sözlerle eleştirerek, “Geldiğimiz noktada, üreticiden 8 buçuk liraya çıkan 1 litre süt marketlerde en az 18-20 TL'den satılıyor. Buradan açıkça Sayın Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye sesleniyorum, "Üreticiler perişan ve de çaresiz. Bizler sahada olan insanlar olarak diyoruz ki, masa başından Ankara'dan bu işler görüldüğü gibi değil. Ortalık yangın yeri. Bu girdi maliyetleri düşmediği sürece gün gelecek sütü olmayan bir ülke duruma geleceğiz" dedi.

“Ülkeyi yönetenlerin bir eli yağda bir eli balda. Ama üretici kazanamıyor, tüketici tüketemiyor” sözleriyle iktidara yüklenen CHP'li Tekin atasözü üzerinden tepki gösterdi: Bizde bir atasözü vardır. Ana olmadan dana olmaz. Yem fiyatlarının artması yüzünden süt üretiminden para kazanamayan üretici mecburen süt hayvanlarını kesime gönderiyor.”

gt.jpgCHP'li Gürsel Tekin

'BİR LİTRE SÜTÜN FİYATI 20 LİRAYI AŞTI'

2019 yılında sütün litresi 3 lira iken bugün sütün litresinin 9 lira olduğunu ifade eden Tekin, “Yıllardır hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize destek olunması, yemden samana maliyetlerin düşürülmesi ve çiftçinin uygun koşullarla maliyet yükünden kurtarılmasını istedik. Ama nafile... Rafta bir litre sütün fiyatı 20 lirayı aşmış durumda.” dedi.

İKTİDARI GÖREVE ÇAĞIRDI

Ülke genelinde yaşanan süt kriziyle ilgili uyarılarda bulunan CHP’li Tekin, iktidarı göreve çağırarak şunları kaydetti:

“Türkiye çok ciddi bir sorunla karşı karşıya. Normal olarak tüm dünyada üretici 1 Litre süt sattığı zaman 1,5-2 kilo yem alması lazım. Ama bugün Türkiye’de bu oran bir kiloların altına düşmüş vaziyette. Geldiğimiz noktada ne çiftçi sattığı sütten para kazanabiliyor ne de vatandaş süt ve süt ürünlerine ulaşabiliyor. İktidarın öyle bir tarım ve hayvancılık politikası var ki vatandaş süt bile içemez noktaya geldi. Türkiye’de tarım ve hayvancılığın sorunlarına ivedilikle beka meselesi olarak yaklaşmalıdır. Bu açıdan bakılmadığı sürece, buğday taşıyan gemilerden sonra süt tozu taşıyan gemiler de boğazlardan yakında geçmeye başlarsa şaşırmayalım?” diye konuştu

Tekin, “Uzun lafın kısası hayvancılık son günlerini yaşıyor. Sütteki maliyet krizinden dolayı şu an hayvanları değil geleceğimizi kesiyoruz. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a buradan göreve çağırıyorum; süt hayvanı varlığını ve sorunlarını acil incelesinler." çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN