MÜSİAD Başkanı: 'Kurdan etkilenmiyorum' diyen doğru söylemiyor

MÜSİAD Başkanı: 'Kurdan etkilenmiyorum' diyen doğru söylemiyor

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, piyasada dolarizasyonun yüksek oranda olduğunu belirterek döviz kurundan etkilenmediğini söyleyen sanayicilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin ardından gelen iktidarın yeni ekonomi stratejisiyle somutlanmasıyla ortaya çıkan döviz kurlarının yükselişine ilişkin, "Kurlardan etkilenmiyorum diyen sanayici doğru söylemiyordur" dedi.

Asmalı, kur seviyelerinin ithalatı özendirmeyen ve ihracatı destekleyen seviyede olmasını doğru bulduğunu ifade ederken mevcut yüksekliğin fazla olduğunu belirterek, Asmalı, “Kurlardan etkilenmiyorum diyen sanayici, doğru söylemiyordur” dedi.

Dünya gazetesinden Merve Yiğitcan'ın haberine göre kur seviyelerinin öngörülebilir olmasının önemine dikkat çekerek “Bir iş adamının 2-3 ay sonra dövizin ne olacağını ne kadar artacağını biliyor olması lazım. Kur grafiği yüksek tansiyon grafiği gibi olmamalı. İnsanları en çok rahatsız eden bu. Fiyatlayamama sorunu oluşuyor, maliyetler öngörülemiyor. Bu sefer ticarette sıkışma oluyor” ifadelerini kullandı.

Kurda yaşanan artışın bir nedenin de kamu ve özel sektörün dış borç ödemeleri olduğunu söyleyen Asmalı, Kasım ayında 8 milyar dolar ödeme yapıldığını , Ocak ayında ise 5 milyar dolar ödeme yapılacağını ve bu tarihin ardından döviz kurlarında inişe geçileceğini beklediklerini ifade etti.

Türkiye’nin bu yılki büyüme performansının gayet iyi olduğunu, kötü giden bir şey görmediklerini söyleyen Asmalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz ile ilgili son günlerde yaptığı neredeyse her açıklama sonrasında kurda yaşanan hareketliliğin normal olmadığını belirtti. Asmalı, “Bunda 2023 seçimlerinin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Siyasi hesaplardan bağımsız olduğunu düşünemeyiz” dedi.

“Yüksek faiz ve düşük kur ile geçmiş yıllarda ülkemiz adeta soyuldu” diyen Asmalı, şu an hükümetin yürüttüğü ekonomi politikasının çok net olduğunu, MÜSİAD olarak da bunu desteklediklerini vurguladı. Çözüm beklenen konularda sadece eleştirerek hareket etmenin doğru olmadığını söyleyen Asmalı, “Hep eleştiriyoruz. Ama önce olumlu mesajlar verip taleplerimizi dile getirsek daha iyi olur düşüncesindeyiz. Biz MÜ- SİAD olarak Cumhurbaşkanı ya da bir kamu temsilcisiyle görüştüğümüzde koltuğumuzun altında dosyalarla gidiyoruz. Eğer bir yanlış gördüysek burada yanlış var deriz. Eğer yanlışları söylemezsek vazifemizi yapmamış oluruz. Ama olumlu gördüklerimizi de söylemek zorundayız” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN