MÜSİAD'dan asgari ücret önerisi: Enflasyonun üzerinde kalanı devlet ödesin

MÜSİAD'dan asgari ücret önerisi: Enflasyonun üzerinde kalanı devlet ödesin

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç'ın "Asgari ücrete yüzde 25, belki de üzerinde zam olabilir" açıklamasının ardından MÜSİAD'dan da bir açıklama geldi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, işveren üzerindeki vergi yükünün azaltılarak, asgari ücret artışının enflasyon üzerinde olması gerektiğini söyleyerek, "Enflasyon kadar artışı işveren, enflasyonun üzerinde kalan kısmı devlet üstlensin” önerisinde bulundu.

2022 yılı asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasına günler kalmışken asgari ücretle ilgili özel sektörden görüşler gelmeye devam ediyor.

"MÜSİAD 2021-2023 Yönetim Kurulu, Hedefler, Faaliyetler" tanıtım toplantısında konuşan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, 2022 için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı azaltılmak sureti ile mutlaka yılsonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğini söyledi.

"Çalışanlarımızın daha iyi maddi koşullar altında çalışması, hayatlarını daha müreffeh bir şekilde sürdürmeleri, alım güçlerinin artması; en az onlar kadar, işverenler olarak bizleri de memnun edecektir" diyen Asmalı şu öneride bulundu:

"Bu bağlamda 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı azaltılmak sureti ile mutlaka yılsonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Enflasyon kadar artışı işveren, enflasyonun üzerinde kalan kısmı devlet üstlensin."

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyonda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) temsil ediyor.

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında açılış ve kapanış toplantılarını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapan komisyon, ara toplantılarını ise işçi ve işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde ayrı ayrı gerçekleştiriyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

KOMİSYON NE ZAMAN TOPLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları Aralık aylarında yapılıyor. Önceki uygulamalara bakıldığında komisyonun ilk ve son toplantısının ev sahipliğini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapıyor. İkinci toplantının ev sahipliğini işveren adına TİSK, üçüncü toplantının ise işçiler adına Türk-İş yapıyor.

TÜSİAD'DAN AÇIKLAMA

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, asgari ücrete yüklü bir zam yapılacağını düşündüğünü söyleyerek "2016 yılındaki gibi yüzde 25 civarında olacağını düşünüyorum. Belki daha bile fazla olabilir" ifadelerini kaydetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN