O borcu olan EYT'liler emekliliği unutsun! Uzmanlar resmen uyardı... Dilekçeyi hangi tarihte vermek daha uygun?

O borcu olan EYT'liler emekliliği unutsun! Uzmanlar resmen uyardı... Dilekçeyi hangi tarihte vermek daha uygun?

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen EYT düzenlemesi Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. Gelen son dakika uyarısı ise herkesi telaşa boğdu. O borcu olan EYT'liler yandı. Uzmanlar tek tek uyardı. İşte detaylar...

EYT düzenlemesi vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Meclis'ten geçen Emeklilikte Yaşa Takılalar (EYT) düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Alınan karar ile birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. Sürecin nasıl işleyeceği merak konusu olurken uzmanlar son dakika uyarısı geldi. O borcu olan EYT'liler yandı. "Emekli dilekçesini temmuzdan önce mi sonra mı vermek daha avantajlı?" sorusu sonunda yanıt buldu. Peki EYT şartları neler? EYT kimleri kapsıyor? E Devletten EYT başvurusu nasıl yapılır? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

gfgffg-5.jpg

EYT ile ilişkin yasa Resmi Gazete'den geçerek yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından SGK müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Ünlü ekonomist Ahmet Kıvanç, prim borcu olan EYT'lileri uyardı. Kıvanç, yaptığı açıklamada "Sigortalı çalışmaya 1997 yılında başladım. 4A’lı olarak 6500 günü tamamladım. Fakat 2022 yılından dokuz aylık Bağ-Kur prim borcum var. Memur arkadaşlar, 'Yapılandırmayı bekle, borcu silerler. Silmezlerse ödersin' diyor." dedi.

O BORCU OLANLAR DİKKAT! EMEKLİLİĞİNİZ İPTAL OLABİLİR

'Günümü tamamladım, yapılandırmayı beklemeli miyim? Yoksa ödeyip hemen emeklilik başvurusu mu yapmalıyım?' sorularına yanıt veren Ahmet Kıvanç, şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli aylığı bağlayabilmesi için talepte bulunan kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcunun bulunmaması gerekir. Bu kural sadece prim borcu olan Bağ-Kur’lular için değil, sizin gibi SSK’daki çalışma süresi tek başına emekli olmaya yeterli olup Bağ-Kur prim borcu olanlar için de geçerlidir. Bu nedenle, SSK’daki prim günleriniz emekli olmak için yeterli olsa bile Bağ-Kur prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız. Önceki yapılandırma kanunlarında dört ay içinde ödenmeyen Bağ-Kur prim borçları silindi. Ancak, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ve gelecek hafta görüşülmesi beklenen yapılandırma kanun teklifinde Bağ-Kur’luların prim borçlarının silinmesine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Bununla birlikte, prim borcunu peşin ödeyenler için enflasyon farkının yüzde 90’ı silinmek suretiyle ödeme kolaylığı sağlanacak. Kanunun gelecek hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır."

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİ NE ZAMAN VERMEK AVANTAJLI?

Süreçle ilgili bir diğer merak edilen soru da 'Emeklilik dilekçesini Temmuz'dan önce mi sonrası mı vermek daha avantajlı?' sorusu oldu. Bu konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Kıvanç, şunları söyledi:

"Emeklilik dilekçesini verme tarihi daha çok yılın son ayları ile sonraki yılın ilk aylarında başvuranlar açısından önem taşımaktadır. Burada kriter, ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına yapılan maaş artışlarının yıllık enflasyon ile milli gelirdeki artışın yüzde 30’undan daha yüksek olduğu yıllarda emeklilik dilekçesi vermek daha avantajlı. Örneğin, 2022 yılında ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına toplam yüzde 78.86 oranında zam yapıldı. Buna karşılık 2022 yılında enflasyon yüzde 64.27, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) artışı ise yüzde 5.6 olduğu için ocak ve temmuz aylarında yapılan zammın altında kaldı. Bu nedenle emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra veren özel sektör çalışanı SSK’lılar ile Bağ-Kur’luların ilk emekli aylığı, 31 Aralık 2022 tarihinden önce verenlere göre daha düşük olacak. Şu anda 1 Temmuz’dan önce veya sonra vermek emekli aylığında değişiklik yaratmaz. 2024 yılında emekli olmanın avantajlı olup olmayacağı ise ancak yılın son aylarında ortaya çıkar. Kaldı ki emeklilik dilekçesini geciktirmek daha geç emekli aylığı bağlanması anlamına geleceği için kayıp oluşur."

yeni-hghghghg.jpg

EYT ŞARTLARI NE?

Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.

E DEVLETTEN EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

EYT için e-Devlet'te yeni düzenleme. e-Devlet arama çubuğuna EYT yazıldığında doğrudan başvuru ekranına ulaşılabilecek.

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın.

Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını" seçin.

SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın.

Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.

Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak..

E DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

ghghhg-7.jpg

İLK MAAŞ NE ZAMAN ALINACAK?

EYT’de aylık bağlama oranları ortalaması 8 bin 733 TL olacak. SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira, Bağ-Kur’dan emekli olacaklar 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira aylık alacak. EYT düzenlemesinin TBMM’de yasalaşması, Cumhurbaşkanı’nın onayı ve Resmi Gazete’de yayınlanma süresi dikkate alındığında vatandaşlar mart ayı içerisinde dilekçerini verip, nisan ayında ilk emekli maaşlarını alabilecekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN