Otomotiv Dünyasını Sarsacak İndirim! TOGG'un Merakla Beklenen Fiyatı Belli Oldu

Otomotiv Dünyasını Sarsacak İndirim! TOGG'un Merakla Beklenen Fiyatı Belli Oldu

Hırçın at Ferrari'nin yıllarca gözlere hitap eden o özel tasarımlarındaki DNA yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'a aktarıldı. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde pazara girmesi beklenen İtalyan DNA'lı bu marka kırmızı hırçın at Ferrari ve altın boğa Lamborghini ile benzer çizgileri bulunduracak. Markanın doğuşu için gereken uygun ortam yapılan düzenlemelerle sağlanırken TOGG ile ilgili en çok merak edilen fiyat listesine aralanan perde ve detayları ise haberimizde.

BARAN BEKİ | KARAR

Ünlü İtalyan tasarım şirketi Pininfarina'nın DNA'sının bulunduğu Türkiye'nin yerli otomobil projesi TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) için beklentiler gün geçtikçe katlanarak büyümeye devam ediyor.

Otomotiv ve teknoloji sektörünü vuran çip krizinin ardı kesilmezken dünyada yaşanan savaş ve pandemi de bu sektörlere pek yardımcı olmadı. Yaşanan bu sorunlar ise otomotiv sektörüne doğrudan etki etti ve üretimin bir artmasına bir yavaşlamasına neden oldu, bazı şirketler fabrikalarını kapatırken bazıları ise riske girerek yatırım yapmaya devam etti.

togg2.jpg

KRİZDE RİSKE GİRİP BÜYÜYEBİLECEK Mİ?

Türkiye'nin yerli otomobili olacak TOGG ise aynı Türk Hava Yolları'nın yükseliş döneminde yaptığı gibi bir riske girmiş gibi görünüyor. Hırçın İtalyan atı Ferrari ile onlarca yıllık birlikteliği bulunan İtalyan Pininfarina'dan alınan tasarım, geleceğe yatırım olması adına kullanılacak olan elektrikli motor ve devlet tarafından desteklenen bu marka hedeflerini tutturursa yeni bir devin yükselişine şahitlik edeceğiz.

Öte yandan Türkiye özellikle de otomotiv sektöründe çok ağır vergilendirmeler yapan bir ülke, hatta öyle ki, yabancı basında 'Dünyanın En Pahalı Porsche'si Türkiye'de' gibi haberlere başlık olmuştu bu vergilendirmeler. Ancak bu vergilendirmeler ülkemizdeki otomobil merakını söndüremedi ve günümüzde otomobillerin çektiği ilgi hiç olmadığı kadar yüksekte.

f12.jpg
"Pininfarina imzalı Ferrari F12 Berlinetta."

EN YÜKSEK VERGİLER ÜLKEMİZDE ALINIYOR

Rekor vergilerin alındığı ülkemizde gerçekleştirilen bu yerli otomobil projesi ile elbette ki rekabetçi olması ve kendini kanıtlaması adına bizzat devlet tarafından yapılan destekler ile sektöre giriş yapacak. Meclis'te kabul edilen yönergeler doğrultusunda, motor gücü 160 kW (214 beygir) ve altı olan, şuan ki fiyatı ile 700 bin TL'yi geçmeyen elektrikli araçlardan alınacak olan ÖTV vergisi yüzde 10 ile sınırlandırıldı.

Ünlü İtalyan'ın tasarımının üzerine rötuşlar yapılan bu tasarım ise beraberinde yüksek kalite beklentilerini getirdi ve bu da akıllara zamanında Passat Sedan'ın yaptığı orta sınıf dominasyonunu akıllara getirdi. Fakat günümüzdeki kur değerlerinin bir hayli yüksek olması sebebiyle TOGG için beklenilen fiyat 1 milyon TL civarındaydı.

tesla.jpg

KARŞILAŞTIRILDIĞI MARKALAR ÇITAYI YÜKSELTİYOR

Özellikle de TOGG'u etkilemesi için getirildiğine inandığımız bu yeni ÖTV indirimiyle birlikte ilk çıkacak modellerin 900 bin TL bandından sektöre giriş yapması bekleniyor. Birçok kullanıcı bu sektörün başını çeken Tesla'yı TOGG otomobillerine yakın görse de bu markanın Türkiye'de resmi bir distribütörü bulunmuyor bu sebeple de fiyatı oldukça yüksek. Dikkat çekilmesi gereken başka bir detay ise Tesla'nın gerçekten bu sektörün başını çektiğidir ve daha yeni doğmuş bir markanın çıtayı bu denli yüksekten açması, başarması durumunda muazzam bir etki yaratacağı gerçeğini desteklemektedir.

sedan.jpg

FİYATLAR RESMİ OLARAK AÇIKLANMADI

Henüz resmi olarak fiyatlarını açıklamamış olsa da elbette ki tahminler yürütülebiliyor ve gelmiş olan sınırlandırmaların da bu markaya doğrudan etki etmesi için getirildiği aşikâr. TOGG'un piyasaya C-SUV modelini 2023 yılının ilk çeyreğinde satışa sunmayı planlıyor ve hemen bunun arkasından C segmentinde bir sedan getirmeyi düşünüyor. Gelecek planlarında ise bu modellerin B-SUV ve C-MPV denilen modeller ile takip edilmesi, başlangıçta 5 modelden oluşan ailesi ile pazara giriş yapmayı düşünüyor.

Diğer modellerinde de İtalyan dokunuşu beklenilen bu otomobiller için Türkiye yavaştan elini taşın altına koyuyor ve elektrikli otomobiller için gerekli olan altyapılar oluşturulmaya başlanıyor. Her şey planlı bir şekilde ilerlemeye devam ederse yakında bu otomobillerin neler yapabileceğini göreceğiz ve belki de Türk Hava Yolları gibi, Türkiye'den yeni bir büyük markanın doğuşuna tanıklık edeceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (27)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
27 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN