Otomotiv sanayi ihracat ve ticariyle ayakta durdu

Otomotiv sanayi ihracat ve ticariyle ayakta durdu

Yılın ilk yedi ayında otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 742 bin 969 adet, otomobil üretimi ise yüzde 4 azalarak 434 bin 190 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 3 arttı. Otomobil ihracatı ise yüzde 8 azaldı. Ocak-Temmuz döneminde toplam pazar geçen yıla göre yüzde 7 daraldı. Sanayiyi ticari araçlar ve ihracat ayakta tuttu.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Temmuz dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın yedi ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 742 bin 969 adet, otomobil üretimi ise yüzde 4 azalarak 434 bin 190 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 770 bin 279 adedi buldu. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 66 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 84, otobüs-midibüs grubunda yüzde 33 ve traktörde yüzde 62 seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 25 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 20 arttı. Yılın ilk yedi ayında, toplam ticari araç üretimi 308 bin 779 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında ise, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 3, hafif ticari araç pazarı yüzde 5 daralırken, ağır ticari araç pazarı yüzde 8 büyüdü. Yılın ilk yedi ayını kapsayan dönemde toplam pazar geçen yıla göre yüzde 7 daralarak 430 bin 929 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 8 oranında daraldı ve 319 bin 313 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında 2022 Ocak-Temmuz döneminde toplam pazar yüzde 0,5, otomobil pazarı yüzde 1 oranında arttı. Ağır ticari araç pazarı yüzde 13 oranında artarken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 3,5 oranında daraldı. Bu dönemde, otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 40 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 60 olarak gerçekleşti.

OTOMOBİL HIZ KESMEYE DEVAM ETTİ

Ocak-Temmuz döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 3 artarak 526 bin 601 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde otomobil ihracatı ise yüzde 8 azalarak 298 bin 333 adet oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Ocak-Temmuz döneminde toplam ihracatın yüzde 12’sini oluşturdu. Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 5, euro bazında ise yüzde 17 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 17,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 7 azalarak 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 3 artarak 4,6 milyar Euro oldu. Yılın ilk yedi ayında dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 4 oranında artarken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 7 oranında arttı.

SINIF BAŞKANI OLMAK İÇİN YENİLENDİ

Bir dönem SUV segmentinin uzun yıllardır lideri olan Nissan Qashqai, yeni ve teknolojik yüzüne kavuştu. Uzun bir süredir zirveden inmeyen model, yeni nesliyle oldukça dikkat çekiyor. Hem kalbinde hem de tasarımında radikal değişiklikler yapan model, 1.3 litrelik benzinli motor seçeneğiyle yola çıkıyor. Ön yüze baktığımızda markanın adeta imzası olan krom V çizgi hemen göze çarpıyor. Bumerang formlu farlar modele gizem katarken, geniş ön ızgara otomobilin güçlü görünmesini sağlamış. Otomobilin her bölümünde keskin hatlar kullanılmış. Model bu sayede fazlasıyla dinamik görünüyor. Qashqai’de NASA teknolojisi ile geliştirilen Nappa deri koltuklar öne çıkan detaylar arasında. Qashqai’de yenilikle birlikte ilk kez kullanılan 12,3” genişliğindeki tamamen dijital gösterge paneli, kişiselleştirilebilen 13 farklı bilgilendirme ekranı seçeneğiyle gelirken, bu ekran kablosuz Apple CarPlay altyapısına sahip 9” genişliğindeki dokunmatik bilgi-eğlence ekranıyla birlikte iç mekanda daha dijital bir ortam oluşmasını sağlıyor. Yenilenen modelin iç mekanına da zaman harcanmış. Yeni vites topuzu ve havalandırma kanalları ilk etapta göze çarpan unsurlardan. Arka kısımda baş ve diz mesafesi oldukça yeterli. Geniş cam tavan ferah bir yolculuğa imkan sağlıyor. Yaklaşık 505 litrelik bagaj hacmi de sınıf ortalamasında. Model sadece 1.3 litrelik benzinli motor ile geliyor. CVT şanzıman ile kombine edilen bu motor 130 beygir güç ve 270 Nm tork sunuyor. Qashqai’nin 4x4 çekiş sistemi, düzgün yollarda sistem daha yüksek verim için gücü ön tekerleklere gönderir, aralarından seçim yapabileceğiniz 5 farklı sürüş modu ile araç, her yol koşulu için ayrı bir karakter sergileme özelliğine sahip.

22kr04-ikinci-haber.jpg

ELEKTRİKLİ NİRO 1.4 MİLYON LİRADAN GELDİ

Türkiye pazarına ilk olarak 2017 yılında adım atan Kia Niro, gecikmeli de olsa yola çıktı. Hem hibrit hem de elektrikli versiyonunun satışa çıktığı Yeni Niro sürücü ve yolcular için güvenliği, kullanılabilirliği ve rahatlığı arttırılarak ileri teknoloji özelliklerle donatıldı. Yeni Kia Niro Hibrit, 1.6 litrelik benzinli motor ve elektrik motoruyla 141 PS kombine güç ve 265 Nm kombine tork sunuyor. Yeni Kia Niro EV ise 204 PS (150 kW) güç ve 255 Nm torka sahip elektrik motorunu 64,8 kWh batarya ile birleştirerek 460 km (WLTP) sürüş menziline ulaşabiliyor. DC şarj imkânı da sunan Niro, 50 kW DC şarj istasyonlarında 65 dakikada, 100 kW DC istasyonlarda ise 45 dakikada %80 şarj olabiliyor. Yeni Kia Niro Hibrit ve 204 PS güce sahip Yeni Kia Niro EV, Türkiye’de ilk etapta Prestige paket olarak satışa sunuldu. Hibrit Niro 1.2 milyon liradan elektrikli versiyon ise 1.4 liradan satışa çıktı.

22kr04-niro-kisa-1.jpg

40 MİLYON YATIRIMLA BİN ADET İSTASYON KURACAK

İlk şarj istasyonunu 4 sene önce kuran ve bugüne kadar 20 milyon TL’lik yatırım yapan Sharz.net, 40 milyon liralık yatırımla istasyon sayısının bin adede ulaştıracak. Sharz.net Genel Koordinatörü Ece Şengönül “Elektrikli araçlar konusunda halen ülke olarak kat edeceğimiz daha çok yol var ve bu pazarda, global çapta önde gelen ülkelerden birinin de Türkiye olması adına canla başla çalışıyoruz. Bugün 461 adet olan şarj istasyonu sayımızı, 40 milyon TL yatırım bedeliyle, 2023 sonuna kadar 1000 adete ulaştırma kararı aldık. Kurulacak ek 600 istasyondan 50’si DC yani hızlı şarj istasyonu olacak” dedi.

KİRALAMADA FİYATLAR ARTTI TERCİHLER UFALDI

Garenta, 2022 Ocak – Temmuz dönemine ait kiralama adedi, en çok tercih edilen araçlar, kiralama süreleri gibi bilgileri paylaştı. Yapılan açıklamaya göre 2022 yılının Ocak – Temmuz döneminde kiralama adetleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,4 artış gösterdi. 2022 Haziran – Temmuz aylarında ise bir önceki yılın aynı aylarına göre araç kiralama sayısı yüzde 6,1 arttı. 2022 yılında önceki yıllara benzer şekilde en çok ekonomi segmentinde yer alan araçlar tercih edilirken, küçük sınıf olarak tanımlanan A segmentindeki araçların yüzde 5’e yakın oranda tercih edilmesi dikkat çekti. Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Şafak Savcı, ‘Garenta olarak 24 marka ve 99 farklı modelden oluşan 7500 adedin üzerindeki geniş araç filomuzla araç kiralamak isteyen herkese müşteri odaklı anlayışımızla hizmet sunmaya devam ediyoruz. 2022 yılı sonunda bayi sayımızı 80’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN