Piyasada madeni para kalmadı! Esnaf da vatandaştan topluyor

Piyasada madeni para kalmadı! Esnaf da vatandaştan topluyor

Üretim maliyeti kendi değerini aşan madeni paralarda kriz giderek büyürken, esnaf odaları durumun vahametinin altını çizerek, “5-6 aydır devam eden bu sorun daha da arttı. Biz de bulamıyoruz, vatandaşlardan topluyoruz” dedi.

Türkiye'de ekonomik kriz giderek yaşamayı zorlaştırırken, fiziki paranın temininde de sorun oluşmaya başladı. Bakır, çinko ve nikel fiyatlarından dolayı üretim maliyeti artınca kendi değerini aşan madeni paralarda adeta kıtlık yaşanıyor.

Özellikle son bir yıldır küçük esnaf ve bankaların yaşadığı madeni para kullanımındaki sıkıntı giderek büyüyor. Esnaf, bankada madeni para bulamadığı için kasasına “Metal para temininde sıkıntı yaşadığımızdan dolayı lütfen ödemelerinizi kartla yapınız” yazısı asarken; bankalar ise PTT’den yüklü miktarda aldıkları madeni paralarla aylarca idare etmeye çalışıyor.

Diğer yandan nisan ayında madeni paraların gramajının düşürülmesinden sonra Merkez Bankası’nın, piyasadaki eski madeni paraları, gramajını değiştirmek üzere toplatmaya çalıştığı da belirtiliyor.

'BİZ DE VATANDAŞLARDAN TOPLUYORUZ'

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, İstanbul’da bu sorunun had safhaya çıktığını, marketlerin fırınlardan topladıkları bozuk para talebinde artış olduğunu söyledi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise, yaptığı değerlendirmede “5-6 aydır devam eden bu sorun daha da arttı. Biz de bulamıyoruz, vatandaşlardan topluyoruz” diye konuştu.

Özellikle 50 kuruş ve 1 liralarda ciddi bir daralma yaşandığı bilgisini veren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise, perakende alışverişte artan kartlı ödemelerden dolayı bakkal ve marketlerin bu sorunu daha az yaşadığını, en çok mağduriyet yaşayanlardan birinin ise minibüs şoförleri olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN