Porsche Satın Alma Başkanı Barbara Frankel, Avrupa Birliği'nin iklim hedeflerine ulaşmada sadece elektrikli araçlara odaklanmasının otomobil endüstrisiyle ayrışmaya yol açabileceğini belirtti. Şirket, sürdürülebilir e-yakıtları da önemli bir alternatif olarak görüyor ve bu alandaki çalışmalarına devam ediyor.
BARAN BEKİ
Porsche, elektrikli araçların iklim değişikliğiyle mücadelede tek çözüm olmadığına dikkat çekiyor. Şirketin Satın Alma Başkanı Barbara Frankel, Financial Times'ın 13-15 Mayıs arasında gerçekleştirdiği Geleceğin Otomobili Zirvesi'nde yaptığı konuşmasında, Avrupa Birliği liderlerinin elektrikli araçların ötesine bakması gerektiğini ifade etti.
Frankel, Porsche'nin AB'nin Paris Anlaşması hedeflerini "yoğun bir şekilde takip etmesini" desteklediğini ancak bunu yalnızca elektrikli otomobiller aracılığıyla yapmanın otomobil endüstrisiyle bir ayrışma riski taşıdığını vurguladı.
'GELECEK E-YAKITLAR VE ALTERNATİF ÇÖZÜMLERDE'
Porsche, içten yanmalı motorların ömrünü uzatabilecek ve mevcut yakıt ikmal ağını kullanabilecek sürdürülebilir e-yakıtların önde gelen geliştiricilerinden biri konumunda. Frankel, "Onlar için tek çözüm elektromobiliteye geçmek. Ancak sürdürülebilir olabilecek ve aynı zamanda tüketicilerin beğenisine uygun başka teknik çözümler de sunmaya çalıştığınızda, endüstri AB'nin genel hedefini takip etmiş oluyor mu?" diye eleştirilere dikkat çekti.
Porsche, Alman teknoloji firması Siemens'in de aralarında bulunduğu ortaklarla Şili'de bir pilot sentetik yakıt tesisi projesinde yer alıyor. Bu tesis, egzoz emisyonlarını %90'a kadar azaltabilen ve mevcut yakıt altyapısını kullanabilen e-yakıtların potansiyelini göstermeyi amaçlıyor.
Şu anda küçük ölçekte Porsche Cup yarış araçlarına da yakıt sağlayan tesisin gelecekte sayılarının artırılması hedefleniyor. Frankel, "Nihai hedefimizi gözden kaçırmıyoruz, ancak bu arada rekabetçi kalmamız ve mevcut teknik portföyümüz üzerinde çalışmamız gerekiyor çünkü tüketicilerin satın aldığı şey bu" dedi.
BATARYA TEDARİK ZİNCİRİ VE AVRUPA'NIN BAĞIMLILIĞI
Frankel ayrıca, batarya teknolojisinde Asya'ya olan bağımlılığın Avrupalı markaları elektrikli araçlara geçişte engellediğini ve Avrupa'da elektrikli araçların güç aktarma organları için tedarik zincirleri oluşturmanın kritik önem taşıdığına dikkat çekti.
"Bizi tedarik zincirini kurmadan tek bir yöne iterseniz, bir sonraki bağımlılığa ulaşırız" diyen Frankel, enerji konusunda güçlü bir bağımlılık yaşandığını ve şimdi de bataryalar söz konusu olduğunda özellikle Çin'e yüksek bir bağımlılık olduğunu vurguladı.
Frankel, Asya'nın hakimiyetine rakip olacak bir Avrupa batarya tedarik zincirinden "vazgeçmeyeceğini" söyledi. Bir batarya üretim tesisi kurmanın milyarlara mal olduğunu ve ölçeklendirilmesi gerektiğini belirten Frankel, "Bunu yapabiliriz, ancak elektrikli otomobiller için bir artışa ihtiyacımız var ki bir pazar payımız olsun" dedi.
Avrupa'nın sosyal refahının büyük ölçüde otomobil endüstrisine bağlı olduğunu ve bu nedenle Avrupa'da sağlam ve sağlıklı bir tedarik zincirine ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdi.