Psikiyatrik ilaçlara erişim krizi derinleşiyor: Sabit kur politikası yeni tedavileri engelliyor

Psikiyatrik ilaçlara erişim krizi derinleşiyor: Sabit kur politikası yeni tedavileri engelliyor

Türkiye’de antidepresan, DEHB ve bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan pek çok ilaç piyasada bulunamıyor. Türk Eczacıları Birliği, sabit döviz kuru nedeniyle firmaların yeni ilaçları Türkiye’ye getirmediğini ve hastaların hem mevcut tedavilere hem de yeni ilaçlara erişiminin ciddi biçimde kısıtlandığını açıkladı.

Türkiye’de sabit döviz kuru üzerinden uygulanan ilaç fiyatlandırma sistemi, özellikle ruh sağlığı tedavisinde kullanılan kritik ilaçlara erişimi zorlaştırıyor. Antidepresanlar ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan bazı psikotrop ilaçların piyasada bulunamadığı bildiriliyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi Taner Ercanlı, sabitlenen düşük Euro kuru nedeniyle ilaç firmalarının Türkiye pazarına yeni ürün sunmaktan kaçındığını belirtti. 2025 yılı itibarıyla ilaç fiyatlandırmasında referans alınan 1 Euro’nun 21,67 TL’ye sabitlenmiş olması, ithal ürünlerde ciddi kârlılık sorunu yaratarak firmaları Türkiye’den çekilmeye zorluyor.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Ercanlı, özellikle depresyon, DEHB ve bipolar bozukluk gibi nöropsikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Bu durumun yalnızca mevcut ilaçlara ulaşımı değil, aynı zamanda dünyada yeni geliştirilen tedavi seçeneklerine erişimi de engellediğini söyledi.

Ercanlı, “Firmalar düşük fiyatlardan dolayı Türkiye’ye yeni ilaç getirmiyor. Bu sadece hastaların mevcut tedavilere ulaşmasını değil, tedaviye yeni giren moleküllerin kullanımını da engelliyor. Özellikle akıllı ilaçlar, biyoteknolojik ve nanoteknolojik ürünler bu nedenle ülkeye gelemiyor,” ifadelerini kullandı.

“EN PAHALI İLAÇ, BULUNAMAYAN İLAÇTIR”

Eczacıların temel önceliğinin hastanın reçetesine uygun ilaca ulaşabilmesi olduğunu belirten Ercanlı, “Bir ilacın yokluğu bizim için çok kıymetli. En pahalı ilaç, bulunamayan ilaçtır” dedi. Türk Eczacıları Birliği, sağlık otoritelerine çağrıda bulunarak sabit kur sisteminin yeniden değerlendirilmesini ve ilaçta erişilebilirliğin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN