Ramazanın bereketini kaçıracak zam haberi! Ünlü ekonomist etiketlere ateş püskürdü: ‘Olan fukaraya oluyor’

Ramazanın bereketini kaçıracak zam haberi! Ünlü ekonomist etiketlere ateş püskürdü: ‘Olan fukaraya oluyor’

Ramazan ayı yaklaşırken vatandaşı yine etiket fiyatlarının değişeceği korkusu sardı. Her yıl ramazandan önce yaşanan fiyat artışına değinen ünlü ekonomist ise etiketlere ateş püskürdü. İşte, detaylar…

Ramazan ayı yaklaşırken zamlı fiyatlar da etiketlere yansımaya başladı. Öyle ki ilk olarak ramazanın olmazsa olmazı ramazan pidesi fiyatları arttı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul ile Ankara’da Ramazan pidesinin 250 gramı 15 liradan, 300 gramı 18 liradan satılacağını duyurdu. Ankara, Antalya’da 250 gram15 TL, İzmir’de 300 gram 18 TL, İstanbul’un ilçelerinde 250 gram 15 TL ve 330 gram 20 TL, 500 gram 30 TL oldu.

Genel fiyat artışları denetlense dahi marketler ve bazı üreticiler kafalarına göre zam yapmaktan vazgeçmiyor. Keyfi yapılan zamların üzerine bir zam daha yapılıyor ve buna ilave enflasyon koruması deniliyor.

ramazanda-gida-fiyatlari-2.jpg

“OLAN FUKARAYA OLUYOR”

Yazısında bu konuya değinen Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, ilave enflasyon koruması olarak aktarılan tabiri şöyle anlattı:

"Ramazan neden gıda fiyatlarını tırmandırıyor? Öncelikle maliyetlerdeki tırmanma söz konusu. Ayrıca ramazanda artan talep, zam bahanesi olabiliyor. Bazıları, enflasyonla gelen maliyet külfetini, anında etiketlere yansıtmakla kalmıyor, sürümü fazla olan mallarda “ilave enflasyon koruması” getiriyorlar. Pide, her ne kadar ramazan zamlarının sembolü olsa da sebze meyve ve bakliyat, bu aya özgü arttırılmış etiketlere bürünüyor.

Denetimler işe yarıyor mu? Aslında yaramıyor. Genelde hükümet fiyat artışlarını üreticinin “keyfi zamlarına(!)” ya da marketlerin “kâr hırsına” bağlasa da sorun, tüketici enflasyonu olan %65’in de üzerine çıkaran, gelecek güvensizliğinde… Herkes “sattığımı yerine koyamam” yaklaşımıyla etiketleri anında değiştirebiliyor. Olan enflasyon külfetini bir başkasına yansıtma imkânı olmayan sabit gelirliye, fukaraya oluyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN