Sanayide doğal gaz krizi kapıda

Sanayide doğal gaz krizi kapıda

Uluslararası enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak her ay ya doğal gaza ya da elektriğe zam yapılıyor. Sanayici geçtiğimiz aylarda elektriğe gelen zam karşısında fabrikaları durma noktasına gelirken bu kez de doğal gaza gelen zam ile üretime ara verebilir. Küresel piyasalarda izlenen fiyat artışlarına bağlı olarak, nisan ayının başında doğal gaza zam bekleniyor. Sektöre yakın kaynakların edindiği bilgiye göre, fabrikaların kullandığı doğal gaza yüzde 30'lara varan zam gelecek.

Uluslararası fiyat artışı kaynaklı olarak doğal gaz satışına büyük oranda zam yapılabileceği belirtildi. BOTAŞ'ın çıkış fiyatlarına zam için genellikle ay başlarında açıkladığı tarifeleri kullandığı biliniyor.

Dünya gazetesi'nin sektöre yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre; zam özellikle sanayi kullanımında yüzde 30’ları bulabilecek. Türkiye’de uzun süredir doğalgaz fiyatlarındaki artışın tüketiciye bire bir yansımaması için BOTAŞ satış fiyatlarına uluslararası fiyatları birebir yansıtmıyor.

BOTAŞ’ın zararı ise sermaye artışlarıyla karşılanıyor. Bu kez son dönemde yaşan fiyat artışlarının kalıcı olması nedeniyle artışın bir kısmının yansıtılacağı kaydediliyor. Uluslararası enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak son dönemde her ay doğalgaz satış fiyatlarında artışlar yapılıyor.

Bu artışlar kimi zaman elektrik üretiminde ya da sanayide, bazen de konut tüketicilerinin kullandığı gazlarda yapılıyor. BOTAŞ verilerine göre mart ayı itibariyle küresel olarak doğalgaz satış fiyatları 2022’de bir miktar gerilemekle birlikte yüzde 349,72 oranında artarak 10000 metreküpte 945,95 dolar oldu.

Yine BOTAŞ TL cinsinden konutlarda kullanılan gaz dikkate alındığında Türkiye halen Avrupa ülkelerine göre ucuz konumda bulunuyor. BOTAŞ, 2021 sonbaharına kadar görev zararı yazmazken, 2021 sonundan itibaren 50 milyar TL görev zararıyla yılı kapatmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN