Sıfır aracın fiyatı kampanyalarla düşecek

Sıfır aracın fiyatı kampanyalarla düşecek

Otomotiv sektörü son yılların en ilginç dönemlerinden birini yaşıyor. Al-satçıların dönemi biterken, artık sadece ihtiyaç sahiplerine sıfır otomobil satılmaya başlandı. Fakat fiyatlar uçtu gitti. Artık fiyatlarda çok oynama olmayacağını söyleyen Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Kılıçer “Döviz fiyatlarının stabil kalması önümüzü görmemize sebep oluyor. Evet fiyatlar çok arttı indirim yapmıyoruz ama ulaşılabilirlik için kampanyalara başladık” dedi.

ALİ YILDIRIM

Otomobil satışlarında yeni bir döneme geçildi. Yaşanan süreçte markaların artık yok satış dönemi sona ererken, eski sisteme geri dönüldü. Honda ZR-V e:EH lansmanında pazardaki son durumu açıklayan Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, sıfır aracın artık bir yatırım aracı olmaktan çıktığını ve kampanyaların başladığını belirtti. Otomotiv pazarının bu yıl 1 milyon seviyelerini zorlayacağını belirten Kılıçer, yatırım amaçlı otomotiv alımlarının bittiğine dikkat çekti. Kılıçer “Otomotiv kesinlikle ve kesinlikle son iki üç aydan beri artık yatırım aracı olmaktan çıktı. Tamamen ihtiyaca binaen satılıyor. Bununla beraber şunu da söylemek lazım. Önceki dönemde otomotiv değiştirme sıklığı ki bu Türkiye’de markadan markaya göre değişebilir, ortalama olarak üç buçuk, dört yıl arasındadır. Bu noktada artık yavaş yavaş süre uzamaya başladı. Yani beş yıla, beş buçuk yıla çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

25kr04-honda-kelle-2.jpg
Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer

Kampanyaların başladığını ve hatta kapsamının genişlediği bir döneme girildiğini ifade eden Honda Türkiye Genel Müdürü Yardımcısı Kılıçer “Döviz fiyatlarındaki geri gelme değil ama stabil kalması bizim önümüzü görmemize sebep oluyor. Hatta bizde şu anda Civic modelimizde bir takas kampanyası başlattık. 100 bin lira civarında bir nakit indirimi sağlıyoruz. Döviz fiyatlarındaki geri gelme değil ama stabil kalması bizim önümüzü görmemize sebep oluyor. Ama bu kampanyayı başlatmamızın en önemli sebeplerden bir tanesi otomobili artık ulaşılabilir kılmak ve sürekliliği sağlamak aslında. Pazar tıkanmıştı. İşimizi devam ettirmek ve insanlara bu otomobili ulaşılabilir kılmak açısından böyle bir kampanya başlattık. Bundan sonraki dönem içerisinde de bu kampanyaların en azından yıl sonuna kadar hatta 2024 ve 2025’te de devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

YENİ HONDA ZR-V 2.6 MİLYONDAN GELDİ

Honda’nın yeni hibrit modeli ZR-V e:HEV D-SUV segmentine iddialı bir giriş yapıyor. Avrupa pazarı ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de bugün satışa sunulacak olan ZR-V e:HEV’de yüzde yüz hibrit sistemini besleyen 2.0 litre benzinli motor bulunuyor. Elektrik motoru, 184 PS/135 kW güç ve 315 Nm tork üretirken 100 kilometrede 5.8 litre yakıt tüketim değeri sunuyor. Yeni ZR-V e:HEV, Advance donanım paketi ile kırmızı ve beyaz renk seçenekleri olmak üzere 2 milyon 625 bin lira satış fiyatıyla Türkiye’de satışa çıktı. Markanın hedefi ise bu yıl sonuna kadar 300 adet, gelecek yıl ise toplamda 400 adet ZR-V satışı yapmak.

KREDİLİ SATIŞ NEREDEYSE YOK

Kredili satışların dibe vurduğunu ifade eden Bülent Kılıçer, “Kredili satışlar bizi doğrudan etkileyen bir konu. Markamızda yüzde 60’lar seviyesinde olan kredili satışlar, yüzde 12’lere kadar düştü. Bu önümüzdeki en büyük problemlerden biri olarak duruyor. Mevcut kredi şartları otomobil alıcısı için hiçbir anlam ifade etmiyor. Hem yüksek hem de baremden kaynaklı ihtiyacı karşılamıyor” açıklamasını yaptı. Bulunurluğun arttığını da belirten Kılıçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an bayiye giden bir müşteri yalnızca City modelimiz hariç hepsini anında teslim alabiliyor. Anında olmasa bile maksimum 3-4 gün sürer. Ulaşılabilirlik arttı.”

KAMPANYALARIN BAŞLAMASI İKİNCİ ELİ DE ETKİLEYECEK

Bülent Kılıçer, sıfır araçlardaki indirim ve kampanya döneminin ikinci el piyasasını da etkileyeceğine ve fiyatların düşmesine neden olacağına işaret etti. İkinci el araçların sıfır fiyatının üzerinde satılma döneminin de artık bittiğini kaydeden Kılıçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anki kampanyalarla ve talebin biraz gerilemesiyle beraber ikinci el fiyatlarının da ciddi şekilde aşağı düştüğünü gördük. Bundan sonraki süreç içerisinde de bu anlamda ben bu durumun biraz daha devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle yıl sonuna doğru ve 2024’ün başı da dahil olmak üzere bu kampanyaların devam edeceğini, hatta derinleşeceğini bekliyorsak eğer buradaki gerilemenin de bundan sonraki süreçte olabileceğini düşünüyorum.”

MEGANE E-TECH İLE YENİDEN ELEKTRİKLENDİ

Renault elektrikli araç piyasasında yeni modeli Megane E-Tech ile dengeleri bozacak. Segmentinin en iddialı modeli olan Megane E-Tech Van’da eşsiz bir lansmanla tanıtıldı. Megane ismiyle piyasaya çıkan araçların 1,3 milyon adet sattığına dikkat çeken MAİS A.Ş. Genel Müdürü Berk Çağdaş “Megane, tüm gövde tipleri ile son 20 yıllık satışlara baktığımızda Türkiye binek pazarında en çok satan 3. otomobil konumunda. Şimdi Megane efsanesi elektrik devriminde yeni bir dönemin başlangıcını temsil ediyor. Yeni Megane E-Tech yüzde 100 elektrikli 160 kW motoru ile segmentindeki en yüksek güce ve şarjlanma özellikleri ile segmentteki en iyi değerlere sahip. Ayrıca segmentindeki en yüksek batarya kapasitelerinden birine sahip. Bu sayede ortalamada 450 km WLTP menzili, şehir içinde ise 530 km menzil sunabiliyor” dedi. Austral ve Megane E-Tech ile C segmentinin yüzde 98’ine erişim sağladıklarının altını çizen Çağdaş, “2012 yılından itibaren günümüze geldiğimizde Türkiye’de 5 bin adetten fazla elektrikli otomobil sattık ve ODD verilerine göre en çok elektrikli otomobil satan marka konumundayız. Renaulution stratejimiz ile bu durumu daha da güçlendirmek ve tam olarak elektrikli otomobiller ile özdeşleşmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Yeni Megane E-Tech’in Techno versiyonunun opsiyon hariç fiyatı 1 milyon 499 bin lira, Iconic versiyonunun opsiyon hariç fiyatı ise 1 milyon 599 bin lira olarak kullanıcılara sunuluyor.

25kr04-megane-2.jpg

MAKYAJLI CLİO MAKYAJSIZ FİYATINA GELDİ

Renault Clio yenilenerek ve Renault markasının en güncel atılımlarını yansıtan bir örnek olarak Türkiye’de yollara çıkıyor. Türkiye’de farklı versiyonlarla satışa sunulacak Yeni Clio’nun Equilibre ve Evolution versiyonları, bir önceki jenerasyon Clio ile aynı fiyatlarla müşterilerle buluşacak. Yeni Clio’nun Equilibre versiyonu 826.900 TL’den başlayan fiyatlarla kullanıcılara sunulacak. Evolution versiyonu ise 959.900 TL fiyatıyla yollarda olacak. 2 farklı motor seçeneğiyle satışa sunulacak Techno Esprit Alpine donanımın TCe 90 hp x-tronic versiyonu 1.023.900 TL, merakla beklenen E-Tech full hybrid 145 hp versiyonu ise 1.248.900 TL olarak satışa sunulacak.

25kr04-clio.jpg

CHERY’DEN 150 BİN KİLOMETRE GARANTİ

Chery, üretici garantisi kapsamında tüm modelleri için 5 yıl veya 150.000 kilometre garanti sunuyor. Chery Türkiye, devreye aldığı programlar sayesinde kullanıcılarının her zaman yanında olduğunu gösteriyor. Üretici garantisi kapsamında araçların düzenli bakımlarının markanın yetkili servislerinde yaptırılmasını öneren Chery Türkiye, araç arıza onarım süresi 5 günü geçen kullanıcılarına ücretsiz ikame araç hizmeti sağlıyor. Kullanıcılarının günlük yaşamlarını kesintiye uğratmamayı amaçlayan bu hizmet, araçların arızalanması ve hizmet süresinin 5 günü aşması durumunda veriliyor. Kullanıcılarının endişelerini ciddiye alarak, sorunlarını hızla çözmeye odaklanan marka, yüzde 95 “Şikâyet Kapama Oranı”yla sektörün ön sıralarında yer alıyor. Her ay düzenli yapılan kullanıcı memnuniyeti anketinde ise Chery Türkiye, 1.000 puan üzerinden 974 puan alarak, kullanıcılarının beklentilerinin üstünde bir hizmet verdiğini kanıtladı.

25kr04-chery.jpg

98 SENELİK SERİ YENİLENDİ

Mobil Oil Türk A.Ş., Türkiye’de hafif ticari araçlar için özel olarak satışa sunulan ilk madeni yağ ürün grubu olan Delvac ailesini yeniledi. Yeni yağ ailesi, marka bilinirliğini yeniden canlandırarak odak sektör ve kategorilere uygun ürünler geliştirmeyi hedefliyor. Markanın, 1925 yılında pazara sunduğu Delvac ailesi dünyanın dev otomotiv üreticilerinin fabrika dolum yağı olmasının yanı sıra pek çok markanın da tavsiye ettiği marka olarak dikkat çekiyor. Motor ömrünün uzamasına ve yakıt ekonomisine yardımcı olan, motorda çamur ve aşınmaya karşı mükemmel koruma sağlayan sentetik motor yağlarıyla ticari araç kullanıcılarının beğenisini kazanan Mobil Delvac ailesi, yenilenme sonrası Ultra, Modern ve Legend olmak üzere 3 farklı ürün grubuyla sadeleştirildi. Delvac ailesindeki bu değişimin ürün fiyatlarına da etkisi olmayacak. Mobil Oil Türk A.Ş. Genel Müdürü Münci Bilgiç, “Binek araçlarda yaşanan elektrifikasyon ağır hizmet tarafında daha geriden gelecek. Bizim de Mobil olarak, Delvac motor yağı ürünlerimizin tamamına yakını tüm önemli ticari motor OEM’leri tarafından onaylı veya onların gereksinimlerini karşılıyor. Mobil Delvac ailesi, pek çok pazarda olduğu gibi Türkiye pazarının da en sevilen ürün gruplarından biri” dedi.

25kr04-muci.jpg

100’ÜNCÜ YILA ÖZEL FİORİNO

Fiat Fiorino, Cumhuriyetin 100. yılına özel yeni bir seriyle piyasaya sunuldu. Cumhuriyetin 100. yılını kutlamak ve bu özel yıldönümünün hatırasını ölümsüzleştirmek üzere tasarlanan Fiorino 100. Yıl Özel Serisinde, Türk Bayrağı’ndan esinlenerek yaratılan yeni tasarımsal özellikler ile birlikte aracın iç ve dış tasarımında 100. yıl logo kullanımları yer alıyor. Türk bayrağının renklerinden ilham alınarak tasarlanan Fiorino 100. Yıl Özel Serisi’nde; aracın önünde konumlandırılan kırmızı renkli FIAT logosu, yan ayna kapakları ve kırmızı detayları içeren 16’inç titanyum gri alaşımlı jantlar, sadece beyaz olarak sunulan gövde rengi ile bütünleşiyor. Cumhuriyet’in 100. Yılına özel olarak tasarlanan 100. Yıl logosu, aracın her iki yanında yer alan çıtalar üzerinde, ön cam kenarında ve arka kapı üzerinde yer alırken, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuzluğunu vurguluyor. Siyah ve beyaz renkleriyle dikkat çeken çift renkli arka kapı, ise aracın diğerlerinden farklılaşmasını sağlıyor. Fiorino Combi 1.3 Mjet 95 HP versiyon ile devreye alınan özel seri 690 Bin 900 TL’lik fiyat ile satışa sunuluyor.

25kr04fiorinojpg.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN