Sıfır ya da ikinci el otomobil almak isteyenlere kritik uyarı! O tarihi bekleyen yanacak

Sıfır ya da ikinci el otomobil almak isteyenlere kritik uyarı! O tarihi bekleyen yanacak

Dünyada yaşanan ÇİP sorunu ve ülkemizde doların artışı sıfır otomobil fiyatlarını uçurmuş durumda. Sıfır araçlardaki fiyat artışı vatandaşları ikinci el otomobillere yöneltirken uzmanlardan araç satın almak isteyenlere kritik uyarılar peş peşe geldi. Seçimden sonra gözler otomobil piyasasına çevrilirken vatandaşlar 'Seçim sonrası otomobil fiyatlarında son durum ne?' sorusunu araştırmaya başladı. Sıfır ya da ikinci el otomobil almak isteyenlere kritik uyarı! O tarihte fiyatlar uçacak.

Otomobil fiyatları gün geçtikçe hızla zamlanıyor. Özellikle dolar kurundaki artış fiyatların artmasına neden olurken piyasalarda tedirgin bekleyiş sürüyor. Vatandaşlar 'Seçimden sonra otomobil fiyatları ne olur? Otomobil fiyatları düşecek mi artacak mı?' sorularını araştırıyor. Piyasalardaki son durumu değerlendiren İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, otomobil alacakları uyardı. O tarihi bekleyen yanacak!

SEÇİM SONRASI PİYASALARDA SON DURUM NE?

Seçim sonrası piyasaları değerlendiren Ertemel, "Geçtiğimiz pazar günü geride bıraktığımız seçim sürecine kadar gerek fiyatlar gerek satış adetleri olarak yükselen bir 5 ay geçirdik. Ocak-mayıs arasında geçen beş ayda satış adetlerinde bazı aylarda yüzde 100 artış yaşanırken bazı aylarda geçen yıla oranla yüzde 150’ye yakın artışlar görüldü. Şu an seçim döneminin hemen akabinde olduğumuz için ikinci el otomobilde sakinlik söz konusu. Ancak yaklaşan Kurban Bayramı ve yaz dönemi sebebiyle kısa sürede tekrar hareketlenme yaşanacağı düşüncesindeyiz." yorumunda bulundu.

hghghg-2023-06-02t150114-742.jpg

OTOMOBİL ALMAK İSTEYENLER DİKKAT!

'Yaz ayları ile birlikte fiyatlar ne olur?' sorusuna yanıt veren Ertemel, "Önümüzde koşullara göre gelişebilecek birden fazla ihtimal var. Kur ataklarının ve enflasyonun önüne geçilir, vatandaşlarımız birikimlerini daha kazançlı gördükleri farklı bir alanda değerlendirip talep düşerse, fiyat artışları normal düzeyde olacak satış adetleri ise daha sabit bir seyir izleyecektir." dedi.

"FİYATLAR DAHA DA ARTACAK"

Otomobil fiyatlarının giderek artacağını belirten Ertemel, "Sıfır araçlarda bazı markalarda mayıs ayı itibarıyla fiyat artışlarına gidildi. Tedarik ve üretimde yaşanan sıkıntılar sebebiyle sıfır araçta bulunabilirlik hala olması gerektiği seviyede değil. Ancak yaz ayları ile beraber tercih edilen bazı markalarda üretimin artacağı, bu sebeple arz sıkıntısının azalacağı yönünde bilgiler almaktayız.

ghhghg-2023-06-02t150132-376.jpg

Şu anda otomobil önemli bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. Önümüzdeki süreçte vatandaşlarımızın birikimlerini değerlendireceği ve daha karlı gördükleri yatırım alanlarına teşvikler artar ve farklı imkanlar sunulursa elbette birikimler o alanlara kayabilir. İhtiyaç hasılında otomobil alınması, birikimlerin farklı alanlarda da değerlendirilmesi hem sektörümüzdeki fiyat istikrarı hem de ülke ekonomimiz açısından daha faydalı olacaktır." dedi.

"SATILAN 2 OTOMOBİLDEN 1’İ KAYIT DIŞI"

Piyasalarda yapılan satışların çoğunun yurt dışı kaynaklı olduğunu belirten Ertemel, "Şu an piyasadaki otomobillerin %43’ü yani neredeyse her 2 otomobilden 1 tanesi kayıt dışı amaçla alınıp satılmaktadır. Fiyat artışlarındaki en önemli sebeplerden olan ve ekonomimizde ciddi vergi kayıplarına neden olan bu konu ile alakalı otomotiv sektörünü temsil ettiğimiz İstanbul Ticaret Odası’nda çözümleri ile alakalı çalışmalar yürütmekteyiz." yorumunda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN