Sofraların vazgeçilmezine yüzde 30 zam şoku! Vatandaşa çaktırmadan üst üste 9. zam

Sofraların vazgeçilmezine yüzde 30 zam şoku! Vatandaşa çaktırmadan üst üste 9. zam

Türkşeker, son üç ay içinde şeker fiyatlarına tam 9 kez zam yaptı. Mayıs ayının başında KDV hariç kilogram fiyatı 18,5 TL olan toz şekere yüzde 30'luk zam geldi. Yeni şeker fiyatı ne kadar oldu? İşte ayrıntılar...

Gıda fiyatlarında sık sık gerçekleşen artışlar, şeker fiyatlarına da yansıyor. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), Mayıs ayından bu yana toptan şeker satış fiyatlarını tam 9 kez yükseltti.

18,5 LİRADAN 24 LİRAYA YÜKSELDİ

seker2-1200x675.jpeg

8 Mayıs'ta KDV hariç kilogram fiyatını 18,5 TL olarak belirleyen Türkşeker, 14 Ağustos'ta bu fiyatı 24 TL'ye çıkardı. Bu durumda toz şekerin toptan fiyatı sadece son 14 haftada yüzde 29,7 oranında artmış oldu.

Ancak Türkşeker, bu kez farklı bir yöntemle zam yapmayı tercih ediyor. Önceki yıllarda tek seferde gerçekleştirdiği zamları, son zamanlarda haftalar içerisine yayarak daha küçük adımlarla uygulamaya başladı.

ADIM ADIM 24 LİRAYA DOĞRU

rewrwerew.jpg

Örneğin, 8 Mayıs'ta 18,5 TL olan KDV hariç toz şeker fiyatı, 16 Mayıs'ta yüzde 1 oranında artışla 18,69 TL'ye yükseldi.

Bunun ardından, 5 Haziran'da yüzde 4,36 oranında artarak 19,5 TL olan toz şekerin fiyatı, 10 Temmuz'da yüzde 7,7 oranında yükselerek 21 TL'ye çıktı.

İki hafta sonrasında, 24 Temmuz'da Türkşeker, toz şeker fiyatına yüzde 2,4 oranında artış yaparak fiyatı 21,5 TL'ye çekti. 31 Temmuz'da ise toz şeker fiyatı, yüzde 3,5 oranında yükselerek KDV hariç 22,25 TL oldu.

Ağustos ayının ilk iki haftasında da Türkşeker, şeker fiyatlarına iki ayrı zam uyguladı. İlk olarak, 7 Ağustos'ta yüzde 3,8 oranında artışla toz şekerin fiyatı 23,10 TL oldu. Ardından, 14 Ağustos'ta yüzde 3,9 oranında artışla 24 TL'ye çıktı.

Bu şekilde, Mayıs ayından bu yana Türkşeker, toz şeker fiyatlarına "kademeli olarak" yaklaşık yüzde 30 oranında zam yapmış oldu.

Sektörün paydaşları, önümüzdeki haftalarda Türkşeker'in bu yöntemle zamlarına devam etmesini bekliyor ve mevcut fiyatların 27 TL'ye kadar çıkabileceğini öne sürüyor.

TÜİK verilerine göre ise Temmuz ayında aylık bazda yüzde 7,8 oranında artış gösteren şeker fiyatları, Mayıs ayından bu yana toplamda yüzde 8,71 oranında yükseldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN