BDDK, tüketici kredilerinin vade sınırlarını güncelledi. 125 bin TL’ye kadar olan krediler için vade süresi 36 aya çıkarıldı. 125-250 bin TL arasındaki kredilerde vade 24 ay, 250 bin TL’yi aşanlarda ise 12 ay oldu. Finans uzmanı İris Cibre, düzenlemenin krediye erişimi kolaylaştırdığını ancak takip oranındaki %163’lük artışa dikkat çekerek, yapılandırma sürecinde esneklik sağlanmasının faydalı olacağını belirtti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), finansal istikrarı sağlamak amacıyla tüketici kredilerine yönelik vade sınırlamalarında değişikliğe gitti. 13 Şubat 2025 tarihli karar doğrultusunda kredi tutarlarına göre belirlenen yeni vade süreleri şöyle:
- 125 bin TL ve altındaki krediler için vade süresi 36 ay olacak.
- 125 bin TL ile 250 bin TL arasındaki kredilerde vade süresi 24 ay ile sınırlandırıldı.
- 250 bin TL’yi aşan kredilerde ise vade süresi 12 ay olarak belirlendi.
'VATANDAŞ, TEMEL İHTİYAÇLARINI KART VE KREDİ İLE KARŞILIYOR'
Karar öncesinde en fazla 50 bin TL için 36 ay vade uygulanabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bu sınır 125 bin TL'ye yükseltildi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan ekonomist İris Cibre, kredi yapılandırmalarına da dikkat çekerek şunları söyledi:
"Vatandaşın kredi yapılandırmasındaki son günde de yenileme yapılması çok faydalı olacak. Takip oranı artışı yüzde 163 seviyesinde. Vatandaş, temel ihtiyaçlarını kart ve kredi ile karşılıyor ancak yetişemiyor."
Kredi vadeleri için maksimum alınabilecek kredi tutarları veriler dikkate alınarak güncellendi
— İris Cibre ???? (@iriscibre) February 14, 2025
Karar öncesi 36 aya maksimum 50 Bin TL ihtiyaç kredisi kullanılabilirken, artık 125Bin TL 36 ay kullanılabilecek
Bence, vatandaşın kredi yapılandırmasındaki son günde de yenileme… pic.twitter.com/ao3MsEjmqS
Yeni düzenleme, krediye erişimi kolaylaştırırken vatandaşın borçluluk seviyesini nasıl etkileyeceği konusunda tartışmalara neden oldu. Ekonomistler, kredi yapılandırmalarına ilişkin esneklik sağlanmasının borç ödeme sürecini kolaylaştırabileceğini ifade ederken, takipteki kredi oranlarındaki hızlı artışın ise dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.