EYT'lilere 'emekli olabilir' şoku! EYT'lilere kötü haberi Özgür Erdursun verdi

EYT'lilere 'emekli olabilir' şoku! EYT'lilere kötü haberi Özgür Erdursun verdi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Emeklilik hayali kuran milyonlara kişinin beklediği EYT düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gelen haberle 2 milyon 250 bin kişi emekli olamaya hak kazandı. Gelen haberin ardından Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun vatandaşları uyardı. İşlemler aylarca sürebilir, bu belgeye dikkat! İşte detaylar...

EYT düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri peş peşe gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesinde yaş şartının aranmayacağını ve 2 milyon 250 bin kişinin emekli olma hakkını kazanacağını duyurmuştu. Yapılan açıklama sonrası milyonlarca kişinin beklediği EYT kanun teklifi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gelen haber sonrası Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik hayali kuran vatandaşları uyardı. Bu belge yüzünden emeklilik işlemleri aylarca sürebilir. Peki EYT düzenlemesinde Meclis'ten geçti mi? EYT yasası çıktı mı? EYT kimleri kapsıyor? EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacak? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

SON DAKİKA: EYT KANUNU RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu'nda Emeklilik Yaşa Takılanlar (EYT) kanun teklifi, AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Partili 395 milletvekilinin oybirliğiyle kabul edilmişti. Milyonlarca insanın beklediği EYT'ye ilişkin kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

hghghgh-4.jpg

Kanundaki düzenleme ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na geçici madde eklenerek ilgili kanunlara göre kanunun yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

EYT'LİLERE BÜYÜK ŞOK! ÖZGÜR ERDURSUN UYARDI

Gelen haberle milyonlarca kişiye emeklilik kapısı açılırken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursan'dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Erdursun, kötü haberi verdi. Kimse bunu beklemiyordu.

hjhjjh-4.jpg

Özgür Erdursun Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"EYT'li olup çalışanların emeklilik müracaatında bulunmaları için işten çıkışlarının yapılması gerekir. Emeklilik nedeniyle çıkış için işveren EYT'liden ''emekli olabilir'' yazısı talep edebilir. Bu belge SGK'da yoğunluğu arttıracaktır."

EYT'DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor. Başvuru süreci ise düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başlayacak.

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

Düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Tüm partilerimizin olumlu katkısıyla, bu akşam yasalaşmasını ümit ediyoruz" dedi.

Milyonlarca vatandaşa emeklilik yolu açan EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabilecek.

İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasının ardından başvuru yapılmasıyla birlikte maaş hakkı da kazanılmış olacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

gfgfgf-2023-03-03t023821-037.jpg

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın.

Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını" seçin.

SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın.

Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.

Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN