Süt krizi giderek büyüyor: Ekimde de üretim azaldı

Süt krizi giderek büyüyor: Ekimde de üretim azaldı

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi ekimde aylık bazda yüzde 15,6, yıllık bazda ise yüzde 24,1 azalma yaşandı. Son bir ayda 3 defa zamlanan süt fiyatları 10 lirayı aşarken krizin derinleşmesinin ana sebebi olarak süt üreticilerinin maliyetlerin bir kısmını hayvanlarını keserek karşılamak zorunda kalması olarak gösteriliyor. Kriz böyle devam ederse son bir yılda üçe katlanan fiyatlardaki artış derinleşecek.

Sütün fiyatı son bir ayda 3 kez zamlanırken, zarar etmeye başlayan süt üreticileri maliyetlerin bir kısmını süt hayvanlarını keserek karşılıyor. Arzda ciddi sorunların yaşandığını belirten sektör temsilcileri, sanayicinin süt bulabilmek için üreticiye ekstradan fiyat farkı verdiğini belirtiyorlar.

TÜİK, ekim ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini bugün yayınladı. Buna göre; ekimde ticari süt işletmelerince 725 bin 868 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,4, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 azaldı. Toplanan süt miktarı, ocak-eylül döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 geriledi.

EKİMDE DE ÜRETİM AZALDI

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimindeki gerileme ekim ayında da devam etti. Eylül ayında 123 bin 294 ton olan içme sütü üretimi, ekim ayında yüzde 15,6 azalarak 104 bin 102 ton olarak gerçekleşti. İçme sütü üretiminin geçen yılın ekim ayına göre düşüşü ise yüzde 24,1'e ulaştı.

TEREYAĞI ÜRETİMİNDEKİ YILLIK DÜŞÜŞ YÜZDE 27,1 OLDU

Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tereyağı, ayran, peynir ve yoğurt üretimi de geriledi. Buna göre; ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tereyağı üretimi yüzde 27,1, ayran üretimi yüzde 13,3, inek peyniri üretimi yüzde 5,4, yoğurt üretimi yüzde 3,9 azaldı.

Ocak-ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre tereyağı üretimi yüzde 19,1, ayran üretimi yüzde 8,1, yoğurt üretimi yüzde 3,2 artarken inek peyniri üretimi yüzde 5,1 ve içme sütü üretimi yüzde 3,3 azaldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN