'Tahıl koridoru' için kritik zirve

'Tahıl koridoru' için kritik zirve

Gözler, Ukrayna'daki tahıl stoklarının küresel pazarlara ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılacak İstanbul'da yapılması planlanan dörtlü zirveye çevrildi. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM'nin yer alacağı toplantının bu hafta gerçekleştirilmesi bekleniyor. Kesin tarih ise Rusya'nın yanıtının ardından netleşecek.

Türkiye’nin girişimleri sonuç verdi, küresel gıda krizinin çözümünde son aşamaya gelindi. Ukrayna'daki tahıl stoklarını küresel pazarlara taşıyacak mekanizma için gözler 4’lü toplantıya çevrildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bu konuda Birleşmiş Milletler, Ukrayna, Rusya ile temastayız. Çarşamba günü sayın Lavrov bir heyetle beraber bu konularla da konuşmak üzere Ankara'ya geliyor. Değerli dostum Kuleba ile sürekli temas halindeyiz."

TOPLANTI BU HAFTA OLABİLİR

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin katılacağı toplantı bu hafta gerçekleşebilir.

Ayrıca, Türkiye ve Ukrayna’nın görüşme için hazır olduğunun altı çizildi. Rusya’dan gelecek yanıt sonrası, 4’lü toplantı için tarihin kesinleşeceği belirtiliyor. Toplantıya ev sahipliğini ise İstanbul’un yapması planlanıyor.

YOL HARİTASI TAMAMLANMAK ÜZERE

Türkiye'nin taraflarla yürüttüğü müzakereler sonucunda "tahıl koridoru"nun işleyişine ilişkin yol haritası da tamamlanmak üzere. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Birleşmiş Milletler’in çizdiği çerçevenin yüzde 80-90 oranında hazır olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya ile mutabık kalınması halinde de yol haritasının hızlı bir şekilde hayata geçeceği belirtiliyor. Tarafların İstanbul'da bir araya gelerek yol haritasının detaylarını ele alması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN