Tam 4 asgari ücret ödenecek! Herkes apar topar başvuru yapmaya başladı… E-devletten hemen kontrol edin

Tam 4 asgari ücret ödenecek! Herkes apar topar başvuru yapmaya başladı… E-devletten hemen kontrol edin

Bu konuya dikkat etmeyen vatandaşlar tam 4 asgari ücret ödeyecek! Duyan apar topar başvuru yapmaya başladı… Herkes e-devletini kontrol ediyor, geç kalanlar yandı. Siz de bir an önce baksanız iyi olur.

Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanlar için resmen düğmeye bastı. Siz de kontrol etmek için hemen e-devletinize bakabilirsiniz. Tespit edildiği takdirde tam 4 asgari ücret ödeniyor. İşlemler çok kolay bir şekilde SMS yoluyla ya da e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Üstelik kamera kayıtları delil olarak kullanılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENLİĞİ GÖZETİLİYOR

2014 senesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir düzenleme yapılmış ve ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sosyal güvenliklerinin sağlanması için bir adım atılmıştı. O tarihten itibaren evinde ev hizmetlisi çalıştıran kişi, çalışılan süreye göre prim ödeyecek ve çalışanının güvencesini sağlayacak. Öte yandan sigortalama yöntemi ve prim ödemesi kişinin çalışma süresine göre değişiklik gösteriyor.

odeme2.jpg

Yani bir kişi evinde ev hizmetlisi çalıştıracaksa sigorta yapma işlemi o kişinin haftanın ya da ayın kaç günü çalışacağına göre değişiklik gösteriyor. Bunun yanı sıra ay içinde 10 gün ve daha fazla çalışanlara Ek9 formu ile işlem yapılması gerekiyor. 10 günün altında çalışanlara ise SMS ya da E-devlet aracılığı ile kolaylıkla işlem yapılabiliyor.

İŞLEMLER KOLAYLIKLA İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Evinde ev hizmetlisi çalıştıracak olan kişi ilk olarak çalışanının çalışma süresini düzenlemesi gerekiyor. Yani çalışan kişi ayda kaç gün çalışacak, ne kadar mesai yapacak. Buna göre sigortalama ve prim ödemesi işlemlerinin yapılması gerekiyor. Eğer ki çalışan kişi 10 günden az süre ile çalışacaksa çalıştıran “www.turkiye.gov.tr” uygulaması aracılığıyla SGK’ya müracaat edebiliyor. Öte yandan bu işlem telefon üzerinden kısa mesajla da kolaylıkla yapılabiliyor. Sigortalı çalıştıracak vatandaşın bir kerelik olacak şekilde SMS yolu ile kendi TC kimlik numarasını yazarak 5510’a mesaj göndermesi gerekiyor. Kendisini çalıştıran olarak kaydettirdikten sonra da çalıştıracağı kişinin bilgilerini aynı numaraya SMS göndererek tescil kaydı yaptırması gerekiyor.

odeme.jpg

ŞİKAYET ÜZERİNE CEZA KESİLİYOR

Eğer ki çalıştıran sigortasız gündelikçi çalıştırıyorsa bu durumda 4 asgari ücret idari para cezası ödüyor. Neredeyse 53 bin lirayı aşan bu ceza 1 aylık sigortasız çalıştırmanın cezası. Dolayısıyla sigorta yapmayı atladığınız takdirde başınıza büyük dert açabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN