TCMB Kredi Eğilim Anketi: Sıkılaşma seyri sona erdi

TCMB Kredi Eğilim Anketi: Sıkılaşma seyri sona erdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre, 2023'ün dördüncü çeyreğinde bankaların işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları sıkılaşma seyri sona erdi. Bankaların beklentisi 2024 yılının birinci çeyreğinde bu standartların gevşemeye başlayacağı yönünde oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023'ün son çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ve 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin beklentilerini içeren "Banka Kredileri Eğilim Anketi" yayımlandı.

Ankete göre, geçen yılın dördüncü çeyreğinin alt kırılmalarına bakıldığında, büyük işletmelere verilen krediler ile yabancı para cinsinden açılan kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşma yönlü seyrin zayıflayarak devam ettiği ve diğer işletme kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın ise son bulduğu gözlendi.

BİREYSEL KREDİLERDE SIKILAŞMA BEKLENTİSİ

2024'ün ilk çeyreğinde konut kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi standartlarının ise bir miktar sıkılaşacağı beklenirken, yılın ilk çeyreğinde bankaların taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki beklenti sıkılaşmanın düşük seviyede devam edeceği yönünde oldu.

İşletmelere verilen kredilerdeki talepteki artış, 2023 son çeyreğinde zayıflayarak devam etti. Alt kırılmalar incelendiğinde, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talepte artış olduğu ve yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepte azalış olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak devam ettiği görüldü.

'İŞLETME KREDİLERİNDE TALEP ZAYIFLAYACAK'

2024'ün ilk çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artışın zayıf olarak devam edeceği belirtilirken, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyri zayıflayarak devam etti, taşıt kredi talebi ise artışa geçti.

Bu yılın ilk çeyreği için bankaların beklentisi, konut kredi talebindeki azalış yönlü seyrin daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi talebinde ise azalış yönlü seyrin güçleneceği yönünde oldu. Bu dönemde taşıt kredi talebinde de belirgin bir azalış bekleniyor.

Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, 2023'ün son çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma yönlü seyir devam ederken, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise güçlendiği görüldü.

2024 yılının ilk çeyreği için, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin devam edeceği bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN