Türkiye'deki Tesla meraklılarının ve potansiyel alıcıların yüzünü güldürecek bir gelişme kapıda! Dolu Batarya sayfasından edinilen bilgilere göre, geçtiğimiz yıldan bu yana sadece envanterdeki hazır araçlar üzerinden satış yapabilen Tesla'nın bu zorunluluğu yakında ortadan kalkabilir. Şirketin, Ticaret Bakanlığı ile yürüttüğü görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, uzun zamandır beklenen standart sipariş alımına yeniden başlanması bekleniyor.

45 GÜN ŞARTI ESNETİLİYOR MU?
Hatırlanacağı üzere, Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu düzenleme ile otomobil firmalarına, sipariş edilen araçları 45 gün içinde teslim etme zorunluluğu getirilmişti. Bu durum, üretim ve lojistik süreçleri nedeniyle Tesla gibi global markaların Türkiye'de standart sipariş almasını zorlaştırarak sadece envanterdeki araçların satışına yöneltmişti.
Edinilen son bilgilere göre Tesla, bu 45 günlük teslimat şartının 90 güne çıkarılması ve böylece envanterden satış yerine tekrar standart sipariş alımına geçilebilmesi için Ticaret Bakanlığı ile aktif görüşmeler yürütüyor.
ONLİNE SİPARİŞ SAYFASI YENİDEN AKTİF OLABİLİR AMA BİR ŞARTLA!
Bakanlıkla yürütülen görüşmelerin olumlu sonuçlanması ve düzenlemede beklenen değişikliğin yapılması halinde, Tesla'nın Türkiye internet sitesindeki kullanıcıların aşina olduğu sipariş sayfasının yeniden aktif hâle getirilmesi bekleniyor. Bu, alıcıların araçlarını istedikleri konfigürasyonda sipariş edebilmeleri anlamına geliyor.
Ancak, her şey tamamen eskisi gibi olmayacak. Aynı düzenleme kapsamında devam eden bir madde, fiyat sabitleme konusunda soru işaretleri yaratıyor: Firmalar, teslimattan 7 gün öncesine kadar aracın satış fiyatının %10'undan fazlasını kapora olarak talep edemiyor. Bu durum, özellikle kur dalgalanmalarının yaşandığı dönemlerde, sipariş anındaki fiyatın teslimat anına kadar sabit kalmasını zorlaştırabilir.

MODEL Y JUNİPER İÇİN NİSAN'DAN BERİ SÜREN ÇILGIN TALEP!
Bu olası değişiklik, özellikle Tesla Model Y Juniper modeline olan inanılmaz talep göz önüne alındığında büyük önem taşıyor. Nisan ayından bu yana Türkiye'de satışa sunulan Model Y araçları, kelimenin tam anlamıyla saniyeler içinde tükeniyor. Tesla'nın dünya genelinde Türklerin yurtdışındaki fiyatların altında alabildiği tek araç olması da bu yoğun rağbeti körüklüyor ve yaşanan bu durum tüm dünyada şaşkınlıkla karşılanıyor.
Gözler şimdi Ticaret Bakanlığı ve Tesla arasındaki görüşmelerden çıkacak sonuca çevrilmiş durumda. Olası bir anlaşma, Türkiye'deki Tesla müşterileri için "envanter çilesini" sonlandırarak yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.
