Türkiye ile Rusya arasında doğal gaz pazarlığı: ‘Ödemeleri 2024’e erteleyelim’

Türkiye ile Rusya arasında doğal gaz pazarlığı: ‘Ödemeleri 2024’e erteleyelim’

Türkiye’nin Rusya'ya yapacağı doğalgaz ödemelerinin bir kısmını ertelemek istediği öne sürüldü. İddiaya göre; BOTAŞ’ın Rusya’ya olan ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemek istediği belirtildi.

Bloomberg’de yer alan bir habere göre, Ankara Moskova’dan Türkiye’nin doğalgaz ödemelerinin bir kısmının 2024’e ertelenmesini istedi. Ödeme görüşmelerinin mahremiyeti sebebiyle isminin gizli kalması koşuluyla Bloomberg’e konuşan kişilerden biri, BOTAŞ’ın ödemeleri 2024’e ertelemeye çalıştığını ileri sürdü.

Ankara’nın yüksek enerji fiyatlarından kaynaklanan ekonomik zararı azaltmaya çalıştığı belirtilen haberde görüşmelerin, BOTAŞ’ın Rusya’ya yapacağı ödemelerin yüzde 25’ini dolar yerine ruble olarak yapma imkanı tanıyan anlaşmanın hemen ardından geldiğine dikkat çekildi.

Söz konusu pazarlıktan haberdar olduğu ileri sürülen kişiler, son görüşmelerin henüz herhangi bir anlaşmayla sonuçlanmadığını söyledi. Bloomberg, Rusya'nın devlet petrol devi Gazprom ve BOTAŞ’ın konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındığını bildirdi.

Gazprom’un tutumuyla ilgili açıklama yapan bir kaynak da Türkiye’nin şirkete resmî bir teklifte bulunmadığını, bulunana kadar da ertelemeyle ilgili bir görüşme yapmayacağını iddia etti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

Türkiye'nin ithal enerjiye olan yoğun bağımlılığı, para birimi ve bütçesi üzerindeki baskıyı artırdı. Türk Lirası, Arjantin'in pezosundan sonra gelişmekte olan piyasalarda en fazla 2022'de dolar karşısında %28'den fazla değer kaybeden para birimi oldu. Aynı zamanda Türkiye'nin dış ticaret açığı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre iki katından fazla artarak 11,2 milyar dolara yükseldi.

ANKARA MOSKOVA İÇİN KRİTİK ÖNEMDE

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'ya askeri insansız hava araçları tedarik etmek de dahil olmak üzere Moskova ile ilişkileri geliştirmek istiyor. Uluslararası yaptırımlar ticaret, seyahat ve yatırım için diğer rotaları kapattığı için Ankara Rusya için kilit bir ortak olmaya devam ediyor.

Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gaz fiyatlarını görüştüğünü ve indirim almayı umduğunu söyledi.

Rus enerjisine en çok bağımlı AB ülkelerinden biri olan Macaristan, Pazartesi günü Gazprom'un önümüzdeki altı ay içinde doğal gaz ödemelerini ertelemesine izin vereceğini duyurdu. Petrol ve gaz ithalatının maliyeti 2019'daki 4 milyar dolardan bu yıl tahmini 19 milyar dolara yükseldiği için artan enerji ödemeleri Macaristan ekonomisinin durumuyla ilgili endişeleri ağırlaştırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN