İstanbul Bahçeşehir'de 2007 yılında açılan Prestige Mall, ekonomik sıkıntılar ve yönetim sorunları nedeniyle bu ay sonunda kapılarını kapatıyor. Ziyaretçi trafiği ve mağaza doluluğu giderek azalan AVM’de kalan mağazalar da haziran sonuna kadar faaliyetlerini durduracak.
İstanbul Bahçeşehir’de 2007 yılında lüks ve butik konseptiyle açılan Türkiye’nin öncü alışveriş merkezlerinden Prestige Mall, ekonomik zorluklar ve yönetim sorunları nedeniyle faaliyetlerine son veriyor. AVM’nin bu ay sonu itibarıyla tamamen kapanması bekleniyor.
Ekonomik zorluklar, düşen ziyaretçi trafiği ve bozulmuş gelir-gider dengesi, Türkiye'nin ilk butik AVM'lerinden biri olan Prestige Mall’un sonunu getirdi. İstanbul Bahçeşehir Gölet bölgesinde 25 bin metrekarelik alanda kurulu olan ve 12 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip AVM, 2007 yılında kapılarını açmış, kısa sürede lüks segmentteki mağaza karmasıyla dikkat çekmişti.
Ancak yıllar içinde ziyaretçi sayısının azalması, marka çeşitliliğinin daralması ve sektörün genel krizinden payını almasıyla birlikte merkez, giderek cazibesini kaybetti. Son olarak File Market’in de kepenk indirmesiyle içeride kalan 10-15 mağazanın haziran sonuna kadar faaliyetlerini durdurması bekleniyor. AVM yönetiminden kapanmaya ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, süreç sessiz ve kontrollü biçimde yürütülüyor.
DİJİTALLEŞME VE EKONOMİK BASKILAR AVM’LERİ ZORLUYOR
Ekonomim'in haberine göre, Türkiye genelinde sayıları 450’ye yaklaşan alışveriş merkezleri, son yıllarda dijitalleşme, e-ticaretin yükselişi ve ekonomik daralma gibi nedenlerle ciddi bir dönüşüm baskısıyla karşı karşıya. Pandemi sonrasında bu dönüşüm hız kazanırken, özellikle geleneksel yapısını koruyan AVM’lerin ayakta kalmakta zorlandığı görülüyor. Uzmanlara göre, marka karmasının yeterli olmaması, hedef kitleye hitap edememesi ve değişen tüketici beklentilerine yanıt verememesi, AVM’lerin zayıf halkalarını oluşturuyor. Türkiye genelinde yaklaşık 50 AVM'nin hayatta kalmak için gerekli doluluk oranını yakalayamadığı belirtiliyor.
SAHİPLİK YAPISI SIK SIK DEĞİŞTİ
Prestige Mall’un mülkiyet geçmişi de oldukça hareketli. Süzer Grubu tarafından geliştirilen AVM, açıldıktan kısa süre sonra 2007 yılında İrlandalı Quinn Grubu’na 55 milyon dolara satıldı. 2013’te ise Rus sermayeli MSFD Gayrimenkul A.Ş. tarafından devralındı. 2016’da çeşitli yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen merkezin, iş insanı Mansur Topçuoğlu tarafından satın alınmak istendiği basına yansımış, ancak bu girişim sonuçsuz kalmıştı.
ÇALIŞANLAR MAAŞLARINI ALAMIYOR
Doluluk oranının son yıllarda yüzde 50’nin altına düştüğü AVM’de, çalışanlar uzun süredir maaşların düzensiz ödendiğini ifade ediyor. Gelir-gider dengesinin bozulduğu, yönetimsel sorunların çözülmediği ve kiracıların da büyük oranda çekildiği merkez, bir dönem lüks AVM vizyonunun öncüsü iken bugün sessiz sedasız kapanışa hazırlanıyor.