Uluslararası Finans Enstitüsü: Türkiye Arjantin olma yolunda

Uluslararası Finans Enstitüsü: Türkiye Arjantin olma yolunda

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks, Türkiye'de seçimlerin ardından değerini hızlı bir şekilde kaybeden Türk Lirası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Brooks, Türkiye'nin Arjantin'nin yolunda olduğunu ve bu durumun "üzücü" olduğunu kaydetti.

14 Mayıs'ta gerçekleşen seçimler öncesinde 19,57, 28 Mayıs'tan önce ise 19,97 seyirlerinde olan dolar/TL, bugün itibarıyla 20,71 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'daki dolar kuru ise 21 liranın üzerinde işlem görürken, Türkiye'nin büyük bankalarının hepsinde dolar/TL, 22-23 seviyesinden satılıyor.

TÜRKİYE KALICI OLARAK SİLİNİYOR

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, Türk Lirası'nın (TL) seçimlerin ardından geçen üç günde ABD doları karşısında yüzde 3,7 oranında değer yükselttiğini bu durumun ise seçimden önceki üç günde yüzde 0,5 seviyesinde olduğunu anımsatarak, "Yabancı yatırımcılar, Türkiye'yi portföylerinden kalıcı olarak çıkarıyor. Türkiye'nin Arjantin gibi finansal otarşi yolunda olmasını görmek üzücü" dedi.

Brooks, konuyla ilgili bir başka paylaşımında "TL vadeli işlemlerde fiyatlanan bir yıl sonrası değer kaybı beklentileri 2001 yılında %80 seviyesinde zirve yapmıştı. Şu anda ise %62 seviyesindeyiz. Bu beklentileri sınırlamanın yalnızca iki yolu bulunuyor: (i) Merkez Bankası'nın faizleri peşi sıra artırması; ve/veya (ii) Türk Lirası'nın önemli ölçüde değer kaybetmesi. Türkiye'nin politika yapıcıları bu iki seçenek arasından seçim yapmalı" değerlendirmesini yaptı.

Brooks, TL'de değer kaybının Merkez Bankası'nın Eylül 2021'de başlattığı faiz indirim döngülerinden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN