Üreteceğiz ama satabilecek miyiz?

Üreteceğiz ama satabilecek miyiz?

Ford Otosan 2 milyar euro yatırımla Türkiye’de ilk kez yüzde 100 elektrikli araç üretecek. 2022’de banttan inmesi beklenen Yeni Ford Transit hakkında konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Yenigün “Elektrikli Transit’i Türkiye’de satabilecek miyiz? O ayrı bir konu. Şu anda ticari elektrikli diye bir vergilendirme ayrımı yok. Ancak dünyada ticari ve binek arasında bizim ülkemizdeki gibi bir vergi uçurumu da yok” dedi.

ALİ YILDIRIM | KARAR

Otomotiv sektörü tüm dünyada yeni bir geçişe sahne oluyor. Artık içten yanmalı motorların yerini tam elektrikli araçlar almaya başlarken, üretim tarafında da büyük bir değişim başladı. Bu tarafta tarihe geçen bir yatırıma imza atan Ford Otosan, yüzde 100 elektrikliye geçen ilk şirket olarak dikkat çekecek.

Koç Topluluğuyla takdir edilecek bir yatırıma imza atan marka, toplamda 2 milyon euroluk yatırımın startını verdi. Ford Otosan’ın, elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceği Driventure projesinin tanıttım toplantısında açıklamalarda bulunan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün “Bizim Türkiye pazarına sunacağımız ilk elektrikli araç 2022 başında kendi ürettiğimiz elektrikli Transit modeli olacak. Tabii bu elektrikli Transiti Türkiye’de satabilecek miyiz o ayrı bir konu. Dışarıdan gelecek araç ise full elektrikli Mustang Mach-E olacak. Modelin 1 yıl içinde gelmesi planlanıyor” dedi.

Elektrikli araç üretmenin önünde artık teknoloji engelinin olmadığını anlatan Yenigün, önemli olanın ticarileştirmek olduğunu aktardı. Yenigün “Ticarileşme konusunda fark yaratılacak. Türkiye’de şu anda ticari elektrikli diye bir vergilendirme ayrımı yok. Ancak dünyada ticari ve binek arasında bizim ülkemizdeki gibi bir vergi uçurumu da yok.

Başka ülkelerde nakit desteği var bizde yok. Ticari araçta vergi avantajı da sağlansa problem çözülmez. Verilen teşvikler de bu şartlarda sonuç vermez zaten. Dünyada örnek olan uygulamalara geçmemiz gerekiyor. Örneğin satışta nakit desteği veren ülkeler var. Bir şekilde ticari araç kullanıcısına o aracı kullanırken önceden ödediği parayı geri verecek bir mekanizma kuruyor. Bizde ise böyle bir şey olmadığı için vergi ile denetlemeye çalışıyoruz. Böyle bir mekanizma kurulamıyor” ifadelerini kullandı.

‘SADECE VW DEĞİL BAŞKA ÜRETİMLER DE OLABİLİR’

Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığına da değinen Haydar Yenigün, Volkswagen’in 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretileceğini hatırlattı. Önümüzdeki dönemde başka marka veya modellerin de benzer bir anlaşma olabileceğinden bahseden Yenigün “Buna aslında şöyle cevap vermek lazım.

Otomotiv endüstrisi ve ekonomisi öyle büyük bir değişim içerisinde ki, olmaması için bir neden yok. Belli bir zamana yayılacağını ve bu tür anlaşmaların devamının geleceğini düşünüyorum. Çünkü bu bağlantılı araç teknolojileri yeni teknolojiler büyük yatırım gerektiriyor. Bu yatırımları karşılayabilmek için sektörün maliyetlerini azaltması lazım” dedi.

İKİ ŞİRKETE ELEKTRO MOBİLİTE YATIRIMI

Ford Otosan, otomotiv endüstrisi ile mobilite dünyasının geleceğini şekillendirecek girişimleri bulmak ve onları büyütmek için kurumsal girişim sermaye şirketi Driventure’u kurdu. Driventure, yeni nesil rota optimizasyon platformu ‘Optiyol’ ve elektrikli araçlar için akıllı mobilite çözümü ‘Bluedot’ ile ilk yatırımlarını hayata geçirdi. Optiyol, ticari araçların rotaları için zaman ve maliyet optimizasyonu yapacak.

Bluedot ise elektrikli araçlar ile şarj istasyonlarının eşleştirilmesi de dahil olmak üzere ‘akıllı mobilite çözümleri’ alanında faaliyet gösterecek. Yeni yatırımla ilgili açıklama yapan Haydar Yenigün “Girişim ekosistemini hem Türkiye’de hem dünyada takip edebilecek, fırsatları ve yeni teknolojileri anlayacak bir yapı oluşturmaya karar verdik... Driventure ile yatırım yapacağımız girişimlerin sadece büyümelerini değil bizimle birlikte yenilikçi projeleri hayata geçirmelerini hedefliyoruz” dedi.

2 MİSLİ FİYATLA SATMAK ZOR

Türkiye pazarında müşterinin odak noktasının fiyat olduğunu söyleyen Haydar Yenigün “Durum böyle olduğu sürece siz neredeyse 2 misli maliyetli bir aracı müşteriye satmanız zor. Vergiden bağımsız konuşuyorum.

Ancak Türkiye dışında çoğunlukla batı dünyasında ABD’de özellikle de Kuzey Avrupa ülkelerinde konsantrasyon farklı. Avrupa’da Yeşil Mutabakat kapsamında AB’deki sunulan teşvik mekanizması çevre bilinci ile formüle ediyor. Onlar olmadığı sürece elektrikliye geçiş biraz sıkıntılı olacak” yorumunda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN