Uzaydan geldi, satış fiyatı rekor kırdı! 25 kiloluk servet yeni sahibinde…

Uzaydan geldi, satış fiyatı rekor kırdı! 25 kiloluk servet yeni sahibinde…

Bu taş uzaydan geldi, satış fiyatı rekor kırdı. Mars kökenli olan taş, New York’ta düzenlenen müzayedede yeni sahibine kavuştu…

Mars kökenli olduğu kanıtlanan 25 kilogramlık gök taşı, New York’ta düzenlenen Sotheby’s müzayedesinde 5,3 milyon dolara satıldı. 2023 yılında Sahra Çölü'nde keşfedilen bu kayaç, Dünya’ya ulaşan en büyük Mars meteoru olarak kayıtlara geçti.

SOTHEBY’S MÜZAYEDE EVİ TARİHE GEÇEN SATIŞI DUYURDU

Sotheby’s Müzayede Evi, açık artırmada satılan gök taşının adının NWA 16788 olduğunu açıkladı. Komisyon ve ek ücretlerle birlikte toplam satış bedelinin 5,3 milyon dolar olduğu belirtildi. Satış, doğal tarih alanındaki en pahalı Mars meteoru olarak tarihe geçti.

MARS KÖKENİ LABORATUVAR TESTLERİYLE DOĞRULANDI

Sotheby's yetkilileri, gök taşının kimyasal bileşiminin, 1976 yılında Mars’a inen Viking uzay sondası tarafından analiz edilen örneklerle birebir eşleştiğini bildirdi. Mars kökeni, bağımsız laboratuvarlarca yapılan analizlerle de resmi olarak doğrulandı.

uzaydan-1

İKİ KAT DAHA BÜYÜK VE DAHA KAPSAMLI

Sotheby's Doğa Tarihi Başkan Yardımcısı Cassandra Hatton, satış sonrası yaptığı açıklamada gök taşının önemine dikkat çekti. “Bu parça, Mars’tan gelen şimdiye kadarki en büyük ve en kapsamlı meteorit. Önceki en büyük örneğin iki katından fazla,” ifadelerini kullandı.

225 MİLYON KİLOMETRELİK KOZMİK YOLCULUK

Yaklaşık 225 milyon kilometrelik bir yolculukla Dünya’ya ulaşan bu dev gök taşı, 2023 yılında Nijer’deki Sahra Çölü’nde bir gök taşı avcısı tarafından keşfedildi. Bilim insanlarına göre, bu meteorit Mars yüzeyinden dev bir asteroit çarpması sonucu fırladı.

ATMOSFERDE ERİYİP CAMLAŞTI

Gök taşının dış yüzeyinde, Dünya atmosferine giriş sırasında oluşan camımsı bir katman bulundu. Uzmanlar, bu katmanın yüksek sıcaklık ve basınçla oluştuğunu, parçanın zorlu yolculuğunun izlerini hâlâ taşıdığını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN