Akaryakıt ürünlerinde ÖTV artışı yüzde 6 ile sınırlandırıldı. Benzinde ÖTV’ye 83 kuruş, motorine ise 77 kuruş zam geldi. Ekonomist İris Cibre, ÖTV sınırlamasını "Enflasyona etki eden en önemli kaleme müdahale edilmiş” ifadesiyle yorumladı. Bakan Şimşek ise sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda alınan kararı, "Enflasyonla mücadelede para politikasına önemli destek." olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerine uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artış oranı 2024 yılı için yüzde 6 ile sınırlandırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, devletin yaklaşık 12 milyar TL’lik vergiden vazgeçtiği bildirildi.
Akaryakıtta ÖTV artışı sınırlandırıldı
Her yıl ocak ve temmuz aylarında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (Yİ-ÜFE) son 6 aylık değişim oranına göre güncellenen akaryakıt ürünleri ÖTV tutarları, bu kez belirlenen oranla sınırlandırıldı. Buna göre, KDV dahil fiyat artışları benzinde 82 kuruş, motorinde 77 kuruş olarak gerçekleşecek.
'ENFLASYONA ETKİ EDEN EN ÖNEMLİ KALEM'
Ekonomist İris Cibre, alınan bu kararın, enflasyona etki eden en önemli kalemlerden biri olan akaryakıt fiyatlarına yapılan müdahale olarak nitelendirdi. Cibre, “Benzine 82 kuruş, motorine 77 kuruş zam gelecek. Enflasyona etki eden en önemli kaleme müdahale edilmiş” değerlendirmesinde bulundu.
Akaryakıt ÖTV 6% ile sınırlandırıldı
— İris Cibre ???? (@iriscibre) December 31, 2024
Buna göre benzinde 67 + kdv (82) krş
Motorinde 63 + kdv (77) krş zam gelecek
Enflasyona etki eden en önemli kaleme müdahale edilmiş https://t.co/MvS1uJ3CCH
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise yaptığı değerlendirmede, “Akaryakıtta ÖTV artışı %8 yerine %6 olarak gerçekleşti ve bunun enflasyonu dolaylı etkilerle birlikte 0,2 puan düşüreceği tahmin ediliyor” dedi. Ayrıca, yeniden değerleme oranının yüzde 44 yerine yüzde 25 olarak uygulanmasının enflasyona doğrudan etkisinin daha sınırlı, ancak psikolojik etkisinin daha güçlü olabileceğini belirtti.
Akaryakıtta ÖTV %8 yerine %6 arttırılmış. Enflasyonu (dolaylı etkilerle birlikte) 0,2 puan düşürür.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) December 31, 2024
Yeniden değerleme oranı %44 yerine %25 olarak uygulansaydı enflasyona doğrudan etkisi daha sınırlı, psikolojik etkisi daha güçlü olurdu.
'ENFLASYON İLE; DAR GELİRLİ, ASGARİ ÜCRETLİ, EMEKLİ MÜCADELE EDİYOR.'
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kararı eleştirerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Normal şartlarda 3 Ocak’ta %8 civarı otomatik ÖTV artışı olacaktı, o yapılmayacak. Ama %6 manuel zam yapılmış oldu. Bu ülkede enflasyon ile; dar gelirli, sabit gelirli, asgari ücretli, emekli mücadele ediyor. O da bu gelirlerle bu enflasyon karşısında hayatta kalma mücadelesi…”
Yeni yıla girmeden bir ÖTV artışı da akaryakıt ürünlerinde yapıldı;
— Ozan Bingöl (@ozanbingoll) December 31, 2024
-1 Litre benzindeki ÖTV tutarı 11,29 liradan 11,98 liraya çıkarıldı. (KDV’si ile birlikte pompaya yansıması 83 kuruş)
-1 Litre motorindeki ÖTV tutarı 10,59 liradan 11,23 liraya çıkarıldı. (KDV’si ile birlikte…
'PARA POLİTİKASINA ÖNEMLİ DESTEK'
Bakan Şimşek ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ÖTV artış oranına ilişkin kararı, "Enflasyonla mücadelede para politikasına önemli destek." şeklinde değerlendirdi.
Enflasyonla mücadelede para politikasına önemli destek. https://t.co/E4xpYB24EC
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) December 31, 2024