Tüketicilerin sözleşmelerden doğan sorunlarına Ticaret Bakanlığı el attı. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, sözleşme mağduriyetlerinin yaşanmaması için tüketici şikayet platformu oluşturacaklarını söyledi.
Dilber, “Sözleşmeler öncesinde, esnasında ve sonrasında vatandaşları korumaya çalışıyoruz. Bunun için bu platformu oluşturuyoruz. Vatandaşla taciri Bakanlık üzerinden buluşturduğumuz bir platform olacak. Burada her iki taraf sorunlarını çözecek. Çözemezlerse biz Bakanlık olarak devreye gireceğiz” dedi.
MERVE ŞİŞMAN
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerle hizmet sağlayıcı şirketler arasında yaşanacak sorunların hızlı çözümü için yeni bir uygulamaya geçecek.
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, KARAR’ın da katıldığı TBMM’deki komisyonda tüketicinin haklarının korunmasına yönelik bankalara yeni yaptırımların geleceğini ifade etti.
Sözleşmeler öncesinde, esnasında ve sonrasında vatandaşları korumaya çalıştıklarını vurgulayan Ticaret Bakanlığı yetkilisi Avni Dilber, "Tüketici Şikayet Platformu oluşturuyoruz, vatandaşla taciri Bakanlık üzerinden buluşturduğumuz bir platform, karşılıklı sorunlarını çözmüş olacaklar, çözemezlerse bize yansıyacak" diye konuştu.
Bakanlık yetkilileri, vatandaşın tüketici kredisi aldıktan sonra cayma hakkının olduğunu söylemeyen bankaların denetleneceğini ve sert tedbirlerin alınacağını öne sürdü.
Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber şu örneği verdi: “Vatandaş bir tüketici kredisi aldığında banka ona 14 günlük cayma hakkı oldugunu belirtecek. Vatandaş 10 gün sonra bu krediden vazgeçerse faizini 10 gün olarak ödeyecek bunun bilgisini bankanın vermesini sağlıyoruz vermezse bankaya yaptırım uygulanacak. Bankalar 17 kalemde ücret alabiliyor.”
Komisyonda finansal okuryazarlık konusunda merkezi birim oluşturulması önerildi.
TBMM Dilekçe Komisyonu Türkiye'de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu toplandı.
Tüketicinin bilinçlendirilmesinin temel konu olduğunu dile getiren Ticaret Bakanlığı yetkilisi Dilber, vatandaşın doğru bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a dayanılarak bazı yönetmeliklerin çıkarıldığını anlatan Dilber, tüketici ya da konut kredilerinde, finansal sözleşmelerde bazı kuralların yer aldığını aktardı.
‘VATANDAŞ AİDATSIZ KREDİ KARTI ALABİLİR’
“İnsanlar aşırı bilgi yüklenince bilgisizlik ortaya çıkıyor” mesajını veren Dilber, “Vatandaşın yanıltıcı reklamlardan korunarak ekonomik çıkarlarının teminat altına alınmasını sağlıyoruz. Örneğin vatandaş aidatı olan bir kredi kart almak zorunda değil, bankalar verebiliyor. Ücretsiz kartta alabiliyor. Vatandaşın aidatsız kart alma hakkı var, ‘benden aidat aldı şu banka’ deme gibi hukuki bir hakkı olmuyor vatandaşın. Bankalar 17 kalemde ücret alabiliyor. Eğer daha fazla kesilirse yaptırım uygularız” ifadelerine yer verdi.
TÜKETİCİ ŞİKAYET PLATFORMU OLUŞTURULACAK
Cimer üzerinden de yapılan şikayetlere iki gün içerisinde döndüklerini söyleyen Ticaret Bakanlığı sözleşmeler öncesinde, esnasında ve sonrasında vatandaşları korumaya çalıştıklarını vurguladı. Bakanlık yetkilisi Dilber, "Tüketici Şikayet Platformu oluşturuyoruz, vatandaşla taciri Bakanlık üzerinden buluşturduğumuz bir platform, karşılıklı sorunlarını çözmüş olacaklar, çözemezlerse bize yansıyacak.” iİfadelerine yer verdi.
‘FİNANSAL OKURYAZARLARIK İÇİN MERKEZİ BİR BİRİM OLMASI LAZIM’
KOSGEB İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı Yetkinlik Geliştirme Müdürü Gültekin Deniz, finansal okuryazarlık konusunda kurum çalışanlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Sermaye Piyasası Kurulu ile ortak çalışma yürüten KOSGEB, para yönetimi ve finansal okuryazarlık konusu üzerine çizgi filmlerin çocuklara izletilmesi gerektiğine dikkat çekti.
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Karamık, tüketici ile bağın güncel tutulmasının önemli olduğunu vurguladı.
Çocukların, gençlerin finansal okuryazarlık konusunda eğitilmesi gerektiğine işaret eden Karamık, "Finansal okuryazarlık konusunda merkezi bir birim olması lazım. Tüm kamu kurumları, finansal okuryazarlığı sahiplenerek çalışmalı. Girişimci olarak, tüketici olarak finansal okuryazar olmamız lazım." dedi.